Savcılık Luca App bilgilerini çaldı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Mainz Cumhuriyet Başsavcılığı, polis ve sağlık dairesi ile birlikte LUCA App’ini kullanarak Mainz'deki bir restorana giden müşterilerin iletişim bilgilerini yasa dışı bir şekilde ele geçirdi.  

BERDAN DOĞAN

Almanya’da Rheinland-Pfalz eyaletinin Veri Koruma ve Bilgi Özgürlüğü Komiseri Dieter Kugelmann, Mainz Cumhuriyet Başsavcılığı’nın polis ve yerel sağlık dairesi ile birlikte LUCA uygulamasını kullanarak Mainz'deki bir restorana gidenlerin iletişim bilgilerine yasa dışı bir şekilde erişim sağladığının ortaya çıktığını açıkladı. Kugelmann, Veri Koruma Yasası kapsamında geçersiz ve yasa dışı olan bu sorgu ile kullanım skandalına ilişkin dava açtıklarını belirtti. 

Güveni sarstı  

Zira Almanya’da yürürlükte olan Enfeksiyondan Korunma Yasası’nın 28a maddesinde enfeksiyondan korunma amacıyla toplanan iletişim verilerinin yalnızca temas takibi için işlenebileceği ve verilerin başka amaçlar için kullanılmasına izin verilmediğine yer veriliyor. Kugelmann, skandalın  vatandaşların hükümetin eylemlerinin yasallığına olan güvenini sarstığını ve olayın tüm topluma etkileyen salgın sürecinde yaşanmış olmasını “yanlış bir sinyal” olarak değerlendirdi.

Rheinland-Pfalz Adalet Bakanlığı da olayın araştırılması için davayı Koblenz Başsavcılığı’na devrettiklerini duyurdu.  

21 kişinin verileri alınmış  

Sadece enfeksiyondan koruma amaçlı üretilen LUCA App programının yasadışı kullanıldığını ifade eden Kugelmann, yaşananlara ilişkin şu bilgileri verdi: “29 Kasım 2021 gecesi Almanya’nın Mainz kentinde 39 yaşındaki sarhoş bir adam Sixties isimli bir meyhane önünde başından ağır yaralı şekilde bulunmuş. Mainz polisi savcılığın emri ile meyhane işletmecisinden şüpheli zamanda kaydedilen tüm iletişim bilgilerinin kendilerine verilmesini istemişti. Meyhane işletmecisi ise polisin bunu savcılık talimatı adı altında istemesinden dolayı o saat diliminde restoranda bulunan toplam 21 kişinin özel kişisel verilerini vermek zorunda kalmıştı. Polis bu bilgileri alarak 21 kişiyi tek tek sorguya çekmişti. Kafasından darbe alan adam alındığı yoğun bakım ünitesindeki tedavisinin ardından yaşamını yitirdi.”   

Savcılık özürle yetindi   

Konuya ilişkin basına demeç veren meyhanenin sahibi Roland Bockius, “Polis istediği için verdik bilgileri. Yasa dışı olduğunu bilmiyorduk. Sağlık dairesine onay verdik ama biz verilere bakmadık” diye konuştu. Skandala ilişkin yazılı açıklama yapan Mainz Savcılığı ise  sadece özür dilemekle yetindi. Verileri Mainz polisiyle paylaşan Mainz-Bingen Sağlık Dairesi ise “Polis ve savcılığa bilgileri verme yükümlülüğümüz var. Görevimizi yaptık” diyerek yaptıklarını savundu.  

LUCA App'den kınama   

LUCA App’i üreten Culture4Life GmbH şirketi ise veri skandalını kınayan bir açıklamada bulundu. Şirket, polis ve savcılıktan sık sık verilere erişim talebinin geldiğini fakat hiçbir talebi kabul etmediklerinin altını çizdi. Ayrıca “Şirket olarak sağlık dairesine de erişim izni vermedik” dedi.

MAİNZ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.