Seçim maratonu başladı, önce kayıt

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Bakurê Kurdistan ve Türkiye için tarihsel öneme sahip seçimlere iki ay kala Avrupa'da seçmenler kayıt için seferber oluyor. İlk defa oy kullanacaklar için en kısa zamanda kayıt yaptırmanın önemine dikkat çekildi. 

Bakurê Kurdistan ve Türkiye için seçim tarihi 14 Mayıs olarak netleşirken yurt dışı ve gümrüklerde oy verme işlemi 27 Nisan’da başlayacak, 9 Mayıs Pazar günü de sona erecek.

14 Mayıs’ta gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için yurt dışında yaşayan seçmenlerin seçim takvimi netleşti. Türkiye dışındaki yaşayan seçmenler, 17 Mart Cuma gününe kadar seçmen kayıtlarını yapabilir, 12 Nisan’da ise yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleşerek, seçmenlerin oy kullanacağı yer ve sandıklar belirlenecek.
Yurt dışındaki seçmenler Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup olmadıklarını, kayıtlı iseler kayıtlı oldukları yeri www.ysk.gov.tr internet sayfasından veya e-Devlet Kapısından hizmete sunulan "Yurt Dışı Seçmen Sorgulama" bölümünden ya da mobil cihazlardaki “Seçmen Sorgulama” uygulamasından öğrenebilirler.

Yurt dışında iki hafta oy kullanılacak
Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kaydı bulunan seçmenler 27 Nisan Perşembe ile 9 Mayıs Pazar günleri arasında, iki hafta boyunca istedikleri tarihlerde, kayıtlı oldukları temsilciklerde oy verebilecekler. Yurt dışındaki oylar; mühürlü çuvallarda ve konsolosluklardaki kilitli odalarda tutulduktan sonra Türkiye’ye götürülecek ve 14 Mayıs günü sandıklar kapatıldıktan sonra başlayacak oy sayma işlemiyle birlikte sayılacak.
Aynı şekilde yurt dışında kayıtlı olan seçmenler, bu iki hafta boyunca Türkiye’ye seyahat etmeleri halinde, gümrük kapılarında da oylarını kullanabilecekler. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde ise yurt dışı ve gümrüklerde bu kez 20 Mayıs ile 24 Mayıs tarihleri arasında sandıklar kurulacak.

Almanya’da 5,5 milyon seçmen
Şu anda Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olan seçmen sayısı 6,5 milyon civarında ve bunun 5,5 milyonu Avrupa’da. Ancak yurt dışındaki seçmen sayısının seçmen kütüklerinin netleşmesinden sonra daha da artacağı ifade ediliyor. Ayrıca 2018’de 60 ülkede gerçekleşen oy verme işlemi, bu yılki seçimlerde 11 ülke daha artarak 71’e çıkarılacak. Yüksek Seçim Kurulu’nun yasalarına göre yurt dışındaki bir temsilcilikte sandık kurulabilmesi için gereken asgari seçmen sayısı 500.
Almanya, 1,5 milyon sayısıyla en fazla seçmenin yaşadığı ülke sıralamasında birinci. Almanya’nın Berlin, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Karlsruhe, Köln, Mainz, Münih, Münster, Nürnberg ve Stuttgart kentlerinde sandıklar kurulacak.

Emek ve Özgürlük ittifakı iddialı
Yurt Dışı Seçim Bölgesi’nde 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşen cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için toplam 7 bin 524 sandık kuruldu, ancak katılım oranı yüzde 50’de kaldı. AKP yüzde 51 ile yurt dışı seçmenler arasında birinci olduğu o seçimlerde HDP çok az farkla ikinciliği CHP’ye kaptırdı. CHP yüzde 17,62 ile ikinci olurken, HDP ise 17,34 ile üçüncü oldu.
HDP Yurt Dışı Seçim Bölgesi’nde 24 Haziran seçimlerinde toplamda 260 bin oy alırken, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş ise yüzde 11,1 oy aldı. 14 Mayıs seçimlerinde HDP’nin içinde olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın yurt dışında daha fazla oy alması için birçok ülkede ve kentte seçim çalışmalarının startı geçtiğimiz günlerde verildi. Emek ve Özgürlük İttifakı Avrupa ve Yurt Dışı Seçim Koordinasyonu, bu çalışmaları koordine ediyor. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.