Seçmen kaydınız var mı?

Yurt Dışı Haberleri —

Haydi avrupa

Haydi avrupa

  • Türkiye ve Bakurê Kurdistan’da yapılacak seçimlerin zamanının belli olmasıyla toplumun tamamının kaderine etki yapacak seçimler için kayıt maratonu da sona yaklaşıyor. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt için son tarih 2 Nisan.
  • “Diktatörlüğün son bulması için sen de oyunu kullan” çağrısını yapan Emek ve Özgürlük İttifakı Yurt Dışı Seçim Koordinasyonu, tüm seçim komisyonlarının ülkeden yeni gelen on binlerce seçmene yardımcı olmak, konsolosluklara götürmek ve kayıtlarını yaptırmaktan sorumlu olduğunu söyledi. 
  • Emek ve Özgürlü İttifakı adına “Hep birlikte başaracağız” diyen Koordinasyon herkesi oy kullanmakla da sınırlı kalmayıp, ülkedeki akrabalarını ve tanıdıklarını Yeşil Sol Parti listesi ile seçimlere katılan ittifaka oy vermeleri için seferber olmaya  davet etti.

REWŞAN DENİZ

14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için Avrupa’da da seçim startı verildi. Yurt dışında 6.5 milyonu aşkın seçmen bulunurken, oy kullanma işlemi ise 27 Nisan’da başlayacak. Peki yurt dışında seçim takvimi nasıl işleyecek, kimler nasıl ve nerede oy kullanabilir, ilticacılar, geçici olarak yurt dışında olanlar oy kullanabilir mi, daha birçok sorunun cevabını okuyucularımız için derledik. 

Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı takvime göre yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 27 Nisan Perşembe günü başlayacak ve 9 Mayıs Salı günü son bulacak. Gümrük kapılarında ise 27 Nisan-14 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılabilecek. Seçmenlerin oy kullanabilmesi için yurt dışı seçmen kütüğünde kayıtlı olması gerekiyor. Yurttaşlar seçmen kayıtlarının olup olmadığını 20 Mart’tan itibaren Yüksek Seçim Kurulu (YSK), e-devlet üzerinden kontrol edebiliyor. 

Caption

Son tarih 2 Nisan

* Kişilere yurt dışı seçmeni olduklarına dair seçmen kağıdı gönderilmez, ayrıca bilgilendirme yapılmaz. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığını seçmen listelerinin ilanı süresince kendiniz kontrol etmelisiniz. 

* Yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı olmayanlar ya da kayıtlarında düzeltme veya yerleşim yeri adresini değiştirmek isteyenler için son tarih 2 Nisan. 

Kimler oy kullanabilir?

* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan (çifte vatandaşlar da dahil), yerleşim yeri yurt dışı olan,  seçim günü itibarıyla 18 yaşını doldurmuş (15 Mayıs 2005’ten önce doğanlar, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan kişi yurt dışı seçmenidir.

* Kişi hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararıyla seçme hakkından yoksun bırakılmadığı sürece oy kullanabilir.  

* İltica eden, henüz oturum hakkı elde etmemiş olanlar, hatta haklarında arama kararı olanlar da (kesinleşmiş cezası olanlar hariç) oy kullanabilir. 

*Mavi kart sahipleri Türk vatandaşlığı olmadığı için oy kullanamazlar.

Kayıtlar nereden kontrol edilebilir?

 Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı 

* ysk.gov.tr adresinde “Yurt dışı Seçmen Kaydı Sorgulama” sekmesinden (https://secmen.ysk.gov.tr/secmen-yurtdisi)

* Mobil cihazlarda “Seçmen Sorgulama” mobil uygulaması üzerinden

* E-Devlet üzerinden “Yurt dışı Seçmen Kaydı Sorgulama” sayfasından kontrol edebilirsiniz. 

Kaydı olmayanlar ne yapmalı?

* ysk.gov.tr. sitesinde yurt dışı seçmen sorgu sayfasında kayıtlı olmadığınız bilgisi çıkıyorsa ya da adres bilgilerinizde yanlışlık varsa itiraz süresi içinde (2 Nisan’a kadar) bilgilerinizi güncellemeniz ve düzeltmeniz gerekiyor. 

* En yakındaki konsolosluğa T.C. kimlik kartı veya nüfus cüzdanıyla başvurarak, Adres Beyan Formu’nu doldurarak imza karşılığı şahsen teslim etmeniz gerekiyor. 

Adres Beyan Formu nereden alınır?

* Adres Beyan Formunu “https://www.ysk.gov.tr/doc/dosyalar/AdresBeyan- Yurtdisi.pdf/“ balantısından indirebilirsiniz. Formu, yurt dışı temsilciliklerinden de temin edebilirsiniz. 

* Üzerinde T.C kimlik numarası ve fotoğrafınızın bulunduğu nüfus cüzdanının yanı sıra ehliyet, evlenme cüzdanı, meslek kimlik kartıyla da konsolosluklara giderek kayıt yaptırılabilirsiniz. 

T.C. Kimlik numarası olmayanlar ne yapmalı?

* Üzerinde T.C. kimlik numarasının bulunduğu yukarıdaki kimlik belgelerinden herhangi birine sahip olmayanlar, örneğin üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan eski bir sürücü belgesi ya da iltica kimliği gibi evraklarla en yakındaki dış temsilciliklere başvurmalı. Önce Nüfus Kayıt örneği almalı, ardından seçmen kaydını yaptırmalı. Bu belgelerle yeni kimlik talebinde de bulunabilirsiniz.

Geçici süreliğine yurt dışında olanlar oy kullanabilir mi?

* Seçmen kaydı Türkiye’de olup da 14 Mayıs’a kadar Türkiye’ye dönemeyecek olan öğrenciler, çalışanlar, turist olarak gelenler vb. kayıtlarını yurt dışına aldırmak için konsolosluğa gidip, öğrenci veya çalışan belgesini ibraz ederek Adres Beyanı Formu doldurmalı. 

2 Nisan’a kadar kaydınızı yaptırın

Seçmen kaydınızın olup olmadığını “www.ysk.gov.tr” adresinden online kontrol edebilirsiniz.  Eğer kayıtlı değilseniz ya da bilgileriniz yanlışsa en geç 2 Nisan tarihine kadar düzeltip seçmen olmalısınız ki oy kullanabilesiniz.

* Mesai saatlerinde randevusuz olarak konsolosluğa gidebilirsiniz. Konsolosluklar hafta sonları da açık olacak.

Seçmenler nerede oy kullanabilir?

* Yurt dışında seçmenler konsolosluklar ve temsilciliklerde 27 Nisan-09 Mayıs tarihleri arasında oy kullanabilir. Avrupa bir bütün seçim bölgesi kabul ediliyor. Dolayısıyla Avrupa’da herhangi bir yerde oy kullanabiliyor. Örneğin; Frankfurt’ta kayıtlı birisi Hamburg’da da Paris’te de ya da herhangi başka bir Avrupa kentinde oy kullanabilir.

* Gümrük kapılarında 27 Nisan- 14 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılabilir. 

*****

Kayıtlı olmayan kimse kalmasın

Emek ve Özgürlük İttifakı Yurt dışı Seçim Koordinasyonu’nda yer alan tüm bileşenler seçmen sorgulama ve kayıt sürecinde yurttaşlara yardımcı olmaya hazır. Dernekler de yurttaşlara yardım için kurulmuş komisyonlar da var. 

Koordinasyon tarafından yapılan açıklamada, “Bu seçim karanlık ya da aydınlık, diktatörlük ya da demokrasi seçimi olacaktır” denilerek “diktatörlüğün son bulması için sen de oyunu kullan” çağrısı yapıldı. “Bu seçimde her oy çok önemli. Her kullanılmayan oyun AKP-MHP faşizmine güç vereceği ve diktatör Erdoğan’ın ömrünü uzatmaya hizmet edeceği” uyarısında bulunan Koordinasyon ekledi: “14 Mayıs seçimlerinde hedefimiz 2018 seçimlerinde aldığımız oyları en az ikiye katlamak olmalı. Kayıtlı olmayan ve oy kullanmayan kimse kalmamalı.”

Seçim komisyonları çalışıyor

 “Tüm seçim komisyonlarımız ülkeden yeni gelen on binlerce seçmene yardımcı olmak, konsolosluklara götürmek ve kayıt işlemlerini yapmakla sorumludur” diyen Koordinasyon, yurttaşları kayıt yaparken karşılaşılacakları engel ve keyfi muamelelere ilişkin de uyardı: “Kayıt esnasında herhangi bir engelleme ile karşılaşan yurttaşlarımızın, koordinasyonumuzla veya şehirlerdeki seçim koordinasyonu yetkilileri ile hemen irtibata geçmesi gerekir ki bazı elçilik çalışanlarının hukuki olmayan keyfi yaklaşımlarına müdahale edilebilsin.”

Tanıdıklarınıza ulaşın

“Hep birlikte başaracağız” diyen Koordinasyon herkesi sadece oy kullanmakla da sınırlı kalmayıp, ülkedeki akrabalarını ve tanıdıklarını Emek ve Özgürlük İttifakı’na oy vermeleri için seferber olmaya da davet etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.