Semsur’da ‘Kadın Sağlık Kabini’ oluşturuldu

Kadın Haberleri —

Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan

Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan

  • Depremin yerle bir ettiği Semsûr (Adıyaman) ‘Kadın Sağlık Kabini’ oluşturuldu. Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan özellikle gebe kadınlar için ultrason cihazları ile muayene işlemlerine başladıklarını ve günlük olarak uzman gönüllü doktorların hastalara baktığını söyledi.

Merkez üssü Mereş’in Elbîstan ve Pazarcix olan depremlerde 11 kentte yıkım meydana geldi. Depremlerin üzerinden bir buçuk ay geçmiş olmasına rağmen halen ciddi barınma, sağlık, gıda sorunları yaşanıyor. Bu nedenden dolayı milyonlarca göç insan ederken, göç etmeyen, edemeyen halk ise yaşam mücadelesi veriyor.

En çok kadın ve çocuklar etkilendi

Depremzedelerin ağırlığı çadır sorunu yaşarken, temiz suya ulaşamayan halk salgın hastalıklarla yüz yüze. Salgın hastalıkların baş gösterdiği deprem bölgesinde halkın imdadına Türk Tabipler Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve gönüllü sağlık çalışanları koştu. Depremin vurduğu kentlerde gönüllü tedavi ve koruyucu sağlık hizmeti veren sağlık çalışanları kadınlar, içinde ultrasonun da olduğu ‘Kadın Sağlık Kabini’ oluşturdu.

Diğer kentlerde de hayata geçirilmesi beklenen ‘Kadın Sağlık Kabini’  gebe kadınların sağlık durumunu takip ediyor. Konuya ilişkin bilgi veren Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan, deprem sonrası hemen örgütlendiklerini ve çalışmalara başladıklarını söyledi. İhmaller nedeniyle yaşanan doğa olayının bir felakete dönüştüğünü dile getiren Turan, bu felaketten en çok kadınlar ve çocukların etkilendiğini belirtti.

‘Kadınlar sağlıklarını da feda ediyor’

Kadın ve çocukların bu süreçte sağlığa erişim haklarının engellendiğine dikkat çeken Elif Turan şöyle dedi: “Bu durum kadınlar ve çocuklar için ciddi sıkıntılar ortaya çıkarıyor. Çadır hayatı, toplu yaşam ve sürekli emek harcama boyutunu düşündüğümüzde görünmeyen bir emeğin de olduğunu söyleyebiliriz. Kadınlar da sürekli bir fedakârlık hali var. Bu süreçte sağlıklarını da feda edebiliyorlar. Ne yazık ki hafızamız bu doğal afetlerle dolu ve tecrübelerimiz de var. TTB ve SES olarak depremden hemen sonra organize olabildik. Sağlık alanındaki o örgütlenmeyi sağlayabildik.”

‘Uzmanımız gelip muayeneler yapıyor’

Bu dönemde özellikle gebe kadınlar için ultrason cihazları ile muayene işlemlerine başladıklarını belirten Turan devamla şunları belirtti: “Dezavantajlı olan kadınlar için de kadın sağlık birimi oluşturduk. Her gün buraya gönüllü arkadaşlarımız geliyor ve gönüllü olarak buradaki hastalara bakıyorlar. Şu an da çalışmalarımız devam ediyor. Buradan hastalara ilaçlar da veriliyor. Bizler önceliği koruyucu sağlık hizmetlerine veriyoruz. Burada gebe kadınlar için kadın doğum uzmanımız gelip muayeneler yapıyor. Gönüllü ekiplerin verdiği ekipmanlarla tanı işlemi koyup ilaç veriyoruz. Kadınların bu şekilde daha sağlıklı bir gebelik geçirmesi için elimizden geleni yapıyoruz.”

‘Yaralar sarılana kadar buradayız’

Kadın sağlık birimlerini diğer kentlerde de hayata geçirmeye başladıkları bilgisini veren Turan, diğer kentlerden binlerce sağlık çalışanının gönüllü olarak deprem bölgelerine gelmek için beklediklerini söyledi. Gönüllü ekiplerin bürokratik işlemlere takıldığına dikkat çeken Turan, yaralar sarılana kadar alanda olacaklarını kaydetti.

Aile sağlık merkezi ve hastanelerin felaketten etkinlendiğini belirten Turan şöyle dedi: “Şu an burada 400 yataklı bir hastane hizmet veriyor ama tam kapasiteli bir hizmet vermiyor. Ayrıca burada depremden etkilenmiş sağlık çalışanı arkadaşlarımız da var. Onları da dinlendirmek için bizlerin de gönüllü olarak burada yer almamız gerekiyor. Yaralarımızı belli bir oranda sarana kadar burada olacağız. Dezavantajlı grup olan kadınlar için de ayriyeten çalışmalarımız durmadan devam edecek.”

MEDİNE MAMEDOĞLU /NÛJINHA-SEMSÛR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.