Şengal’de yeni DAİŞ istemiyoruz

Yurt Dışı Haberleri —

Cemal Bezek (solda) ve Selahhadin Çelikbaş (sağda)

Cemal Bezek (solda) ve Selahhadin Çelikbaş (sağda)

  • Irak ordusunun zırhlı araç, tank, top ve ağır silahlarla Şengal’e yönelik saldırı başlattığı saldırıya karşı Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) alanlara çıkma çağrısında bulunurken, Êzîdîler de işgal saldırısına karşı tepi gösterdi. 

ERDAL BAZ/BREMEN

“Türk devletinin isteği ile Irak ordusu ağır silahlar ve tanklarla Şengal’e yönelik işgal saldırısı başlatarak Kürt katliam politikalarına ortak olmuştur” denilen KCDK-E açıklamasında, “Bu saldırı ile birlikte DAİŞ artıkları ve destekçileri de Şengal’e yönelmek için fırsat kollamaktadır. Mesrur Barzani’nin 27 Ekim 2021’de Irak yönetimine yaptığı çağrıyla başlayan ve Şengal’e ordu sokması için yaptığı açık davet tehlikeyi bu boyutlara taşımıştır” ifadelerine yer verildi. KCDK-E, “Êzîdî soykırımına karşı direnişi her yerde yükselterek Şengal’i sahiplenelim” çağrısında bulundu. 

Şengal ve Zap’ın bir farkı yok

Almanya’daki Êzîdî Dernekleri Birliği Merkezi’nin (NAV-YEK) Bremen Temsilcisi Cemal Bezek, “Irak devleti, Türk devleti, KDP ve arkalarındaki güçler, bugün aynı plan çerçevesinde bir araya gelmişler ve tek dertleri Kürt Özgürlük Hareketi’nin Kürtlere kazandırmış olduğu alanları işgal etmek. Bunun başka açıklaması yok” dedi. “Biz Êzîdîler için, Zap’ın Şengal’den bir farkı yok” diyen Bezek, “Dört parça Kürdistan halkı olarak işgallere, saldırılara karşı birlikte alanlardayız” diye konuştu. 

Şengal direnenlerindir

Bezek, “Êzîdiler onlarca soykırımdan geçti, en son KDP eliyle DAİŞ’in insafına terk edildi. Ama artık Êzîdîlerin kimseye uzatacak boyunları yok. Silahları, öz savunmaları, örgütlü güçleri ve orduları var. Şengal direnenlerindir kaçanların değil. Êzîdîler Derwêşê Evdî’nin soyundanlar. Bu topraklar direnen Derwêşlerindir” mesajı verdi. “Tarih bu ihaneti yazacaktır” diyen Bezek, “Bugün bütün Kürtler aralarına hiç fark koymadan alanlara çıkmalı ve ihaneti kınamalı” çağrısında bulundu. 

Êzîdîler kendini savunacak

Viranşehir Êzîdîlerinden Almanya’nın Bremen kentinde yaşayan Selahhadin Çelikbaş ise “Şengal, Êzîdîlerin dini merkezidir, tarihi bir yerdir. Böylesi bir merkeze saldırı kabul edilemez. Êzîdî halkı kendi öz savunmasıyla Şengal’de yaşamak dışında bir şey istemiyor. Şimdi yeniden Şengal’i savunmasız kılmak, soykırımlara karşı Êzîdîleri silahsız bırakmak istiyorlar. Ancak biz artık bunu kabul etmiyoruz. Êzîdîlerin artık bir savunma gücü var. Bu güçler Şengal’i sonuna kadar savunacak biz de her yerde onlara destek vereceğiz. Barzani’de bunu bilsin Türkiye de, Irak da. Yeni DAİŞ istemiyoruz Şengal’de” dedi.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.