Seyahat özgürlüğümüz engellendi 

Dünya Haberleri —

.

.

  • Defend Kurdistan üyeleri Theda Ohling ve Ronja H., geçen yıl Güney Kürdistan’a seyahatlerini engelleyen Alman polisinden davacı oldu.

Avrupa’nın 14 ülkesinden 136 kişiden oluşan Defend Kurdistan Barış Delegasyonu, KDP’nin Türk devleti ile iş birliğine son verip Kürtler arası diyalogu güçlendirmek ve Türk devletinin işgal saldırılarını kamuoyunda görünür kılmak için 2021 yılının Haziran ayında Güney Kürdistan’a gitmek istedi. Ancak heyet üyelerinden 10’u Düsseldorf havalimanında, 56’sı ise Hewlêr havalimanında engellendi. Buna rağmen heyetten 70 kişi Güney Kürdistan’a girebildi. 

Alman polisine dava açıldı

Defend Kurdistan üyeleri Theda Ohling ve Ronja H., geçen yıl Güney Kürdistan’a seyahatlerini engelleyen Alman polisinden davacı oldu ve Köln İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Heyet üyeleri ile avukatları dün ise başvurularına ilişkin Hamburg’daki Curio-Haus’ta bir basın açıklaması yaptı. Avukat Cornelia Ganten-Lange, Alman polisi hakkında seyahat özgürlüğünü engellemek suçlamasıyla davacı olduklarını açıkladı.

Hukuki dayanağı yok

Avukat Ganten-Lange, polisin seyahat yasağına gerekçe olarak Alman Pasaport Yasası’nın 14. ve 20. maddelerini gösterdiği bilgisini vererek, “Ancak yasaya göre, bir kişinin seyahat etmesi ancak Almanya’nın iç ve dış güvenliği tehdit altındaysa engellenebilir. Anayasa Mahkemesi’nin geçmişteki kararlarına göre de engellemenin somut delillere dayanması gerekiyor. Polis ise iddiasında ‘gerillaya katılma’dan bahsediyor. Bu somut delili olmayan boş bir iddia ve hukuki dayanağı yok” dedi.

Suçlu muamelesi yapıldı

Davacı Ronja H. ise Türkiye’nin uluslararası hukuka aykırı saldırılarını engellemek için Güney Kürdistan’a gitmek istediğini ifade ederek, o gün yaşananları şöyle anlattı: “Hamburg’dan Düsseldorf havalimanına giderken takip edildik. Fotoğraflarımız çekildi. Kimlik kontrolünde alıkonulduk ve 10 kişi polis karakoluna götürüldük. Hamburg Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir de vardı. Bize kriminal suçlu muamelesi yapıldı. Saatlerce sıcak bir koridorda bekletildik. Su ve yemek verilmedi.”

Neden engellendik bilmek istiyoruz

Daha sonra seyahatinin 1 ay boyunca yasaklandığının kendisine tebliğ edildiğini aktaran Ronja H., “Gerekçe ise Alman ve Türk çıkarlarını tehlikeye atmamdı. Daha fazla bilgi istedik ancak verilmedi. Polis dosyayı kapattı” dedi ve ekledi: “Bu davayla neden barış için mücadele etmemiz engelleniyor öğrenmek istiyoruz. Neden uluslararası hukuka aykırı savaşa karşı olan bir heyet engelleniyor?”

Barışsever bir öğretmenim

Davacılardan Theda Ohling de “Barış için mücadele eden bir öğretmenim. Barışa hizmet etmek ve Türkiye’nin hava saldırılarını yerinde görmek için yola çıktık. Türk devletinin insan hakları ihlallerini kamuoyuna taşımak istedik” diye konuştu. Türk devletinin uluslararası hukuku çiğneyen agresif saldırılarının halen devam ettiğine dikkat çeken Ohling, “Seyahatimiz Güney Kürdistan yönetimi, Türk ve Alman devletlerinin ortaklığıyla engellendi. Bu engelleme sadece Erdoğan rejimine yaradı” dedi.

KDP Kürdistan’ı peşkeş çekiyor

Hewlêr’e giriş yapabilenlerden biri olan siyaset bilimci Dr. Mechthild Ego ise “Hewlêr’de siyasi partiler, parlamenterler, sivil toplum kuruluşları ve kadın ile ekoloji çevreleriyle görüştük. STK’lar ve Kürtler ziyaretimizden memnundu” ifadelerini kullandı.

Ego, KDP’nin kendi kirli çıkarları için heyetleri ve Hewlêr’deki basın toplantılarını engellediğine dikkat çekerek, “KDP uzun zamandan beri Kürt çıkarlarına aykırı hareket ediyor. Kürdistan’ı Türk devletine peşkeş çekiyor. Kürt kanı üzerinden pazarlık yapılıyor. Başûr’da 20 Türk askeri üssü var” diye konuştu.

Erdoğan yargılanmalı

Siyaset bilimci, Türkiye’nin halen Rojava ve Başûr'u tehdit ettiğini belirterek, “Uluslararası hukuku çiğneyen Türkiye halen hava saldırıları düzenliyor. Erdoğan uluslararası hukuka göre yargılanmalı ve cezaya çarptırılmalı.”

ANF/HAMBURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.