Silah satışı savaş suçudur

Dünya Haberleri —

Stephen Smellie

Stephen Smellie

  • Johnson hükümetinden kimyasal kullanan Türk devletine silah ambargosu uygulamasını isteyen aydınlardan UNISON sendikası yöneticisi Stephen Smellie “İşgal saldırılarında İngiliz yapımı silahlarla birçok sivil yaşamını yitirdi. Silah satışına devam etmek bu suça ortak olmaktır” dedi.

NEJLA ARİ / LONDRA

Türk devletinin savaş suçları Avrupa demokratik kamuoyunun ve Kürt dostlarının gündeminde. Aralarında siyasetçiler, akademisyenler ve sendikacıların da olduğu Avrupa’dan yaklaşık 50’yi aşkın isim, İngiltere Başbakanı Borris Johnson ve ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer’a mektup göndererek kimyasal kullanan Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasını istedi. 

Önemli isimler imzacı
Mektubun imzacıları arasında; Sendikalar Genel Federasyonu (GFTU) Genel Sekreteri Doug Nicholls, UNISON sendikası yöneticisi Stephen Smellie, Galler TUC Genel Sekreteri Shavanah Taj, İrlanda Milletvekili Francie Molloy ve İtalyan akademisyen Dr. Federico Venturini gibi çok sayıda önemli isim var.

Stephen Smellie

Hukuk ihlal ediliyor 
Mektupta “Erdoğan’ın Kürt halkına karşı yürüttüğü savaş çok acımasız ve sistematik. Bu yürütülen savaş, Kürt halkını ve kültürünü hedef alarak, gazetecilerini, politikacılarını hapse atıyor. Erdoğan hükümeti kimyasal silahlarla saldırılar düzenleyerek uluslararası hukuku da ihlal ediyor” denildi.

Yerinde inceleme talebi 
Kimyasal saldırıların somut verilere rağmen bağımsız yetkili kuruluşlar tarafından halen araştırılmadığının altı çizilen mektupta şu çağrı yapıldı: “Türk ordusunun bölgede kimyasal silah kullandığına dair bulguları inkar eden devletler, bağımsız kurumların da bölgede araştırma yapmasına izin vermiyor. Kimyasal silah kullanımının kanıtlanması için bağımsız kuruluşları bir an önce bölgede inceleme yapmaya çağırıyoruz.” 

Kürt halkına kulak verin
İngiltere’nin Kürtlere karşı oynanan oyunlarda ve yapılan anlaşmalarda her zaman kilit rol oynadığı vurgulanarak “Kimyasal silahlarla saldırıya uğrayanlar Kürt halkı. Ancak İngiltere hükümeti sadece Erdoğan’ın sözlerine kulak vermekte. Erdoğan tüm Kürtleri ‘terörist’ olarak fişliyor. Ayrıca İngiltere ile Kürt halkı üzerinden kanlı pazarlıklar yaptığı ortadadır” tespiti yapıldı.

Silah satışını durdurun
Türk devletince kullanılan birçok kimyasal silahın İngiltere’de üretildiğine dikkat çekilerek, “İngiltere’nin bu kanlı silah ticaretine, ekonomik ve politik çıkarları doğrultusunda devam etmesi çok üzücü. Kürt halkının İngiltere’nin bu tutumuyla suça ortak olduğuna ikna olması kaçınılmazdır” denildi. Mektupta, Türkiye’ye silah satışının acilen durdurulması, kimyasal silah kullanımının araştırılması ve Türk devletine savaş suçlarına son vermesi için baskı uygulanması talep edildi. 

Rapor da gönderildi
Türk devletinin Güney’deki işgal ve kimyasal saldırılarına ilişkin İngiliz gazeteci Steve Sweeney’in hazırladığı raporun bir örneği de mektuba eklenerek Johnson ve Starmer’a gönderildi.

Lisanslar İngiltere’den
Mektubun imzacılarından kamu hizmetleri sendikası UNISON’ın yöneticisi Stephen Smellie ise gazetemize yaptığı açıklamada “İngiltere Kürt halkına karşı tarihi ortağı Türkiye ile kanlı pazarlıklar içerisine girdi. Kürdistan’da kimyasal silahlarla insanların katledildiğine dair çok ciddi kanıtlar var. Bu silahların ve kullanım lisanslarının Britanya tarafından Türk devletine satıldığını da biliyoruz. Sadece 2018’de 11 Milyar sterlin tutarında Türkiye’ye silah ihraç edildi. Bunların arasında kimyasal silah bataryaları da var. Türk devletinin işgal saldırılarında İngiliz yapımı silahlarla birçok sivil yaşamını yitirdi. Silah satışına devam etmek bu suça ortak olmaktır” diyerek Erdoğan rejimine artık silah tedarik edilmemesini istedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.