Şili Devlet Başkanı Boric: Kürtler soykırıma uğruyor

Dünya Haberleri —

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric

  • Şili'de tarihi bir zaferle Devlet Başkanı seçilen Gabriel Boric, Türkiye’de Kürtlerin soykırıma uğradığını söyledi.

Şili'nin yeni Devlet Başkanı 35 yaşındaki solcu siyasetçi Gabriel Boric, katıldığı bir televizyon programında Türkiye’yi  “katil” ve “soykırımcı devlet” olarak nitelendirdi. 

Şili’de 11 Mart’ta resmen devlet başkanlığı görevine başlayacak olan Gabriel Boric, bir televizyon programının canlı yayınına katılarak soruları yanıtladı. Mezopotamya haber ajansının haberine göre, solcu lider program sunucusunun “Siz İsrail’in katil ve jenositçi (soykırımcı) olduğunu söylediniz. Sözünüzün arkasında mısınız?” sorusuna karşılık “Evet” yanıtını verdi. 

Türkiye insan haklarına uyma 

Sunucu devamında “Türkiye'deki Kürtler için de söylüyor musunuz?” diye sorunca Boric ise “Evet, kesinlikle” cevabını verdi. Görüşünü daha da detaylandıran Boric, “İnsan haklarını ihlal eden İsrail, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi ülkeler uluslararası normları yerine getirmelidir” şeklinde konuştu. 

Kürtlerin haklarını savunmalıyız

Boric ayrıca “Bu ülkelerin ne kadar güçlü olduğu önemli değil, güçlerinden bağımsız olarak bu ulusların (Filistinliler ile Kürtleri kast ediyor) haklarını savunmamız gerekiyor” dedi. 

Görev süresi Mart’ta başlıyor

Öğrenci hareketinin eski liderlerinden solcu Gabriel Boric,  

Şili’de 19 Aralık Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimlerini yüzde 56 gibi rekor bir oyla kazanmıştı. 35 yaşındaki Boric Şili’nin en genç ve en çok oy alan devlet başkanı oldu. Katalan ve Hırvat karışımı bir aileden gelen Boric, Devlet Başkanlığı görevini 11 Mart 2022'de devralacak. Zafer konuşmasının girişini yerlilerin dili Mapuche olarak yapan Boric, “herkesin başbakanı olacağım” demiş ve diktatör Pinochet döneminin politik izlerini Şili’den silme sözü vermişti.

HABER MERKEZİ

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.