Sivil itaatsizliğe şok bombası 

Dünya Haberleri —

İsrail hükümetinin yargıya müdahalesine karşı yapılan protesto

İsrail hükümetinin yargıya müdahalesine karşı yapılan protesto

  • İsrail genelinde Netanyahu hükümetinin yargıya müdahalesine karşı başlatılan sivil itaatsizlik eylemlerinde polis şok bombası kullandı. Çok sayıda tutuklu var.

Benyamin Netanyahu hükümetinin İsrail’de yargı reformunu hayata geçirme girişimine karşı sokaklara çıkan STKlar ve muhalefet yolları trafiğe kapattı. Yürüyüş ve gösteriler başkent Tel Aviv’i felç etti. Yargı reformunu ile ifade özgülüğünün kısıtlanarak diktatörlüğe giden yolun açılacağını söyleyen sivil eylecilere polis sert müdahale etti. İsrail’in bir çok kentinde yapılan sivil itaatsizlik eylemelerine polis ve göstericiler arasında arbede çıktı. Bir çok kişi tutuklandı.

İsrail’de ulusal basın güvenlik güçlerinin, Tel Aviv'de göstericilere karşı şok bombalarıyla müdahale ettiğini dile getirdi. Başkent Tel Aviv'den Kudüs'e giden ana otoyolu kapatan protestocular İsrail bayrakları sallayarak "İsrail diktatörlük değildir, İsrail Macaristan değildir" sloganları attı.

Yıkım günü

Polis, bazı protestocuları sürükleyerek yoldan çıkardı. Olaylarda en az 9 kişi gözaltına alındı. Göstericiler ayrıca Netanyahu koalisyonunda yer alan bazı bakan ve milletvekillerinin dışarı çıkmasını engellemek için evlerinin önünde toplandı. Protesto organizatörlerinin "yıkım günü" olarak adlandırdıkları gösterilerin artarak devam etmesi bekleniyor. 

İsrail'in ırkçı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "anarşistlerin kapattığı yolları açacaklarını" ifade etti. Demokratik protestoları desteklediğini ancak sivil itaatsizliğe izin vermeyeceklerini kaydeden Ben-Gvir’in demokratik protestodan ne anladığı tartışma yarattı. 

Herzog: Ülke çöküşün eşiğinde

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkenin "anayasal ve sosyal bir çöküşün" eşiğinde olduğunu söyleyerek uzlaşıya varılması çağrısı yaptı. Yolsuzluk suçlamaları nedeniyle yargılanan Başbakan Benyamin Netanyahu, yargı reformunun hükümet organları arasındaki dengeyi yeniden sağlayacağını ve iş dünyasını canlandıracağını savunuyor. TEL AVİV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.