Siviller bombalanıyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • NRW Eyalet Parlamentosu seçimlerinde Yeşiller’den yeniden aday olan milletvekili Berîvan Aymaz, Türk devletinin işgal saldırılarına tepki göstererek “Sivil yerleşim yerleri bombalanıyor, insanlar öldürülüyor. Buna göz yumamayız” dedi. 

ERDAL ALIÇPINAR/KÖLN

Almanya’nın en büyük eyaletlerinden 18 milyon nüfuslu Kuzey Ren Vestfalya’da (NRW) 15 Mayıs’ta yapılacak yerel parlamento seçimleri için partiler çalışmalarını sürdürüyor. Seçim yarışının mevcut iktidar partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında geçmesi bekleniyor. Son anketlere göre, CDU yüzde 30 oy ile birinci sırada, SPD ise yüzde 28 oyla onu takip ediyor. Yeşiller Partisi ise yüzde 16-18 arasında seyreden oyuyla 3. sıraya yerleşmiş durumda. 

Aymaz Yeşiller’den aday

Partilerin listesinde çok sayıda Kürdistanlı ve Türkiyeli aday da var. Yeşiller Partisi Milletvekili Berîvan Aymaz da seçimlerde partisinin 5. sıra adayı olarak yeniden vekilliğe talip. 5 Mayıs Perşembe günü Yeşiller Köln Teşkilatı’nda adaylar Berîvan Aymaz ve Mona Neubau için gerçekleştirilen tanıtım resepsiyonuna Yeşiller Partili Tarım Bakanı Cem Özdemir de katıldı. Resepsiyonda Kürdistanlı ve Türkiyeli çok sayıda siyasetçi, aydın ve yazar da hazır bulundu. 

Saldırılara göz yumamayız

Türk devletinin Güney Kürdistan’a ve Rojava’ya yönelik saldırılarına tepki gösteren Aymaz, “Türk devletinin saldırılarını kabul edemeyiz, göz yumamayız. Orada sivil yerleşim yerleri bombalanıyor, insanlar öldürülüyor. Buna karşı sesimizi çıkartmalı, tepki göstermeliyiz” dedi. 

Baerbock Türkiye’ye tavırlıymış!

Partisinin iktidar olsa da “Tek başına diktatörlerle başa çıkamayacağını” belirten Aymaz Türkiye’ye karşı tavır alındığını savunarak, “Dışişleri Bakanı Baerbock birçok ülkeyi ziyaret etti ama Türkiye’ye gitmedi. Nedeni elbetteki Türkiye’nin tutumundan kaynaklıdır” diye konuştu. 

Oysa Bakan arka çıkmıştı

Oysa Yeşiller Partili Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırısına ilişkin Federal Meclis’te yaptığı açıklamada Türk devletinin tezlerini savunarak, işgali meşrulaştırmaya çalışmıştı. Türkiye’nin kendini savunma hakkı olduğunu belirterek, sivillerin bu askeri harekattan zarar gördüğüne dair ellerinde somut delil olmadığını ileri sürmüştü. 

Özdemir: Mücadele şart

Tarım Bakanı Cem Özdemir ise Gezi Davası kararının kabul edilemez olduğunu söyleyerek “Otoriter rejimlere karşı birlikte hareket edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Resepsiyonda Kürt sanatçı Hozan Canê de Derwêşe Evdê kilamını söyleyerek, seçimlerde adaylara başarılar diledi. 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.