Siyasi soykırıma tepki

Siyasi soykırım operasyonuna tepki

Siyasi soykırım operasyonuna tepki

  • Ankara merkezli soruşturma kapsamında önceki yapılan siyasi soykırım operasyonuna tepki gösteren TJA ve HDP'li kadınlar, "Hiçbir Kürt kadını bu sistem karşısında boyun eğmeyecek. Kadın mücadelesi yargılanamaz" dedi. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Örgüt yöneticisi olmak”, “Örgüt üyesi olmak”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Örgüte finansman sağlamak” iddialarıyla yürütülen soruşturma kapsamında önceki gün 14 kentte 57 eve eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Açık ve gizli tanık beyanları, MASAK raporları ile daha önce yapılan ev baskınlarında el konulan dijital materyallerin inceleme sonuçlarına dayandırılan soruşturmada 50 kadın hakkında gözaltı kararı bulunurken, dün itibarıyla gözaltına alınanların sayısına 16 kişi gözaltına alındı.  

Kadınlar hakkında yürütülen soruşturma ve gözaltılar, birçok kentte protesto edildi. 

RIHA

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri, HDP Riha İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, HDP Riha İl Kadın Meclisi ve HDP Riha Milletvekili Ayşe Sürücü’nün yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. “Kadın mücadelemiz yargılanamaz” pankartının asıldığı toplantıda konuşan HDP’li vekil Ayşe Sürücü, "Bugün onlarca TJA aktivisti dört duvar arasında. Ne Ayşe Gökkan ne Leyla Güven ne de hiçbir Kürt kadını bu sistem karşısında boynunu eğdi ve eğmeyecek. Bizler de başımızı eğmeyeceğiz ve geri adım atmayacağız” dedi.

MERSİN 

HDP Mersin Kadın Meclisi ve TJA, Özgür Çocuk Parkı'nda yaptıkları açıklamayla gözaltılara tepki gösterdi. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, iktidarın kadın mücadelesini tasfiye etmek istediğini belirterek, "Açıktan kadını hedef alan bu siyasi soykırım politikalarını kadınların özgürlük mücadelesini tasfiye ve yok etme amacından bağımsız ele alamayız. Tüm kadınları, iktidarın savaş tuzağına karşı durmaya, sorunların savaş ve saldırıyla değil diyalog ve barışçıl yollarla çözülmesini sağlamak için mücadele etmeye çağırıyoru" şeklinde konuştu. 

MÊRDÎN 

Mêrdîn’de kadınların gözaltına alınmaları HDP binası önünde protesto edildi. Polisler, açıklama öncesi parti binasını ablukaya aldı. Polis ablukası nedeniyle bina etrafındaki esnaflar da mağdur oldu. Polislerin bina önündeki merdivenin bir kısmını açması üzerine açıklama yapıldı. HDP Mêrdîn İl Örgütü yöneticilerinden Ayşe Bozan, “Kadınlar her daim cezaevlerinde, mahkemelerde, sokaklarda direnmeye devam ediyor. Kadınlar direnişi ve mücadeleyi büyütüyor. Diz çökmedik, diz çökmeyeceğiz" diye konuştu. Açıklama, “Jin jiyan azadî” ve “Kadınlara değil, katillere barikat” sloganlarıyla son buldu. 

ŞIRNEX 

Şirnex’in Cizîr ilçesinde de TJA öncülüğünde, HDP Cizîr İlçe Örgütü binası önünde açıklama yapıldı. “Kadın Mücadelesi Yargılanamaz” pankartının taşındığı açıklamaya çok sayıda kadın katılırken, HDP İlçe binası ablukaya alındı. Açıklamada konuşan HDP Şirnex İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, iktidarın amacının direnen kadınları sindirmek olduğunu belirterek, “Özel olarak Kürt Kadın Hareketi hedef alınmıştır. Hiçbir baskı, yükselen isyan ateşimizi söndüremez. Haksızlık ve hukuksuzluğu kabul etmeyeceğiz. Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın” çağrısı yaptı. 

Açıklama, “Jin jiyan azadî” sloganıyla son buldu. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.