Sol ittifak Macron’u geçti

Dünya Haberleri —

Jean Luc Melanchon ve Emmanuel Macron

Jean Luc Melanchon ve Emmanuel Macron

  • Fransa'da genel seçimin ilk turunu Melenchon liderliğindeki sol ittifak NUPES önde bitirdi. Macron’un ittifakının ise ikinci turda mutlak çoğunluğu elde etmesi zor görünüyor. 

Fransız seçmenler, Ulusal Meclis’te görev yapacak 577 milletvekilinin belirleneceği genel seçimlerin ilk turu için Pazar günü sandık başına gitti. Jean Luc Melanchon’un liderliğindeki solda birlik hareketi NUPES (Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği) oyların yüzde 26,1’ini alarak ilk sıraya yerleşti. Macron liderliğindeki Ensemble (Birlikte) ittifakı ise 25,6 oy aldı. Bu sonuçlarla ikinci tur seçimler sonrası Macron’un liderliğindeki Ensemble’ın 275 ile 310 vekil, NUPES’in ise 180 veya 210  milletvekili çıkarabileceği tahmin ediliyor. 

NUPES’in açık zaferi

2017 seçimlerinde bütün sol partilerin ve bağımsız adayların meclise ancak 75 milletvekili sokabildiği hesaba katılınca, NUPES açısından sonuçların açık bir zafer olduğu açık. Daha bir ay önce kurulmuş NUPES meclisteki ikinci büyük siyasi blok olacak ve ana muhalefet konumuna gelecek. Melenchon'un girişimiyle kurulan ittifak; Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi (LFİ), Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Parti’den (PCF) oluşuyor. 

Melenchon sandığa çağırdı

Jean-Luc Melenchon ise sonuçlara dair yaptığı ilk açıklamada, "Gerçek şu ki, birinci tur sonunda Cumhurbaşkanı’nın partisi yenildi" dedi ve "Macron'un çoğunluğu kazanmasını engellemek üzere" seçmenleri ikinci tur için sandığa çağırdı.

Birlik stratejisi işe yaradı

Nisan ayında Melenchon cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesinin ardından, solda birliği kurmak için kolları sıvamış ve seçimde küçük bir farkla Macron’un önüne geçerek seçimin şimdiki galibi konumuna ulaşmış görünüyor. Özellikle geriye düşen adaylarla yapılacak yeni ittifak girişimleri ile Melenchon, Macron’un bütün hesaplarını şimdiden bozan bir siyasi atak yaptı diyebiliriz. Bu açıdan önümüzdeki Pazar Fransa’yı büyük bir seçim bekliyor.

Mutlak çoğunluk tehlikede

Seçimler, Macron'un parlamentoda çoğunluğu elinde tutup tutamayacağı açısından oldukça önemli. Seçimlerin iki turlu yapılması nedeniyle Macron’un yine parlamentoda çoğunluğu elde etmesi bekleniyor. Ancak mutlak çoğunluk için gerekli olan 577 sandalyeden 289’unu elde etmesi zor görünüyor.  

Ulusal Cephe üçüncü sırada

Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Cephe (RN) oyların yüzde 18,68’ini elde ederek üçüncü sıraya geriledi. Ulusal Cephe’nin 20 ila 45 vekille temsil edilmesi bekleniyor. Le Pen ise Calais bölgesinde aldığı yüzde 55’lik oyla ikinci tura kalmadan milletvekilliğini garantiledi.

Cumhuriyetçiler ise yüzde 11,4 oy alarak dördüncü oldu. Cumhuriyetçiler'in 50 ila 80 vekil alması bekleniyor. 

Yüzde 52 'oy yok' dedi

Ülkede 48 milyon seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin yüzde 52’si ilk turda sandık başına gitmeyerek yeni bir rekora imza attı. Yaşanan zamlar, umutsuzluk ve mevcut siyasi partilere güvensizlik nedeniyle özellikle genç kuşakların sandığa gitmediği belirtiliyor.

Seçim 2. tura kaldı

Genel seçimlerin ikinci turu 19 Haziran’da yapılacak. Son tura yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılacak. Bu turda en fazla oyu alan aday milletvekili seçilecek. Milletvekili adayı olan 15 bakan da seçimin ikinci turunda yarışacak.

PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.