Sol ittifak Macron’u zorlayacak

Dünya Haberleri —

.

.

  • Fransa'da iki turlu genel seçimler için solu tek çatı altında birleştirmeyi başaran Jean-Luc Mélenchon’un başbakan olması artık hiç de uzak bir ihtimal değil.

SELMA AKKAYA/PARİS

Fransa’da Emmanuel Macron’un yüzde 58,5 oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin üzerinden bir aydan fazla süre geçti. Fransız seçmenler Pazar günü ise milletvekili seçimlerinin ilk turu için sandık başına gidecek. Seçimlerin ikinci turu ise 19 Haziran’da yapılacak. 

Seçmenler 577 seçim bölgesinden birer temsilciyi başkent Paris’teki Ulusal Meclis’e gönderecek. Genel seçimlerde partiler ya da listeler değil adaylar yarışıyor. Her seçim bölgesinde milletvekilliğini oyların yarısından fazlasını alan aday alıyor ve seçim bölgesini temsile hak kazanıyor. Milletvekilinin birinci turda belirlenemediği yerlerde en çok oyu alan iki aday ikinci turda yarışıyor, kazanan vekilliği alıyor.  

Sol tek çatıda birleşti

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşı sağ kazanmasın diye Macron’a mecburiyetten oy veren Fransız solu bu kez ise Halkın Yeni Ekolojik ve Sosyal Birliği (NUPES) adı altında milletvekili seçimlerine ortak giriyor. 4 Mayıs’ta kurulan koalisyon; Yeşiller (Europe Écologie-Les Verts/EELV), Fransız Komünist Partisi (PCF), Sosyalist Parti ve Jean-Luc Mélenchon’un Boyun Eğmeyenler Hareketi’nden oluşuyor. 

Macron’un işi zor

Son anket sonuçlarına bakılırsa, Mélenchon’un öncülük ettiği sol koalisyon Macron’u ve diğer rakiplerini epey zorlayacak gibi gözüküyor. Sol birlik hedeflediği şekilde parlamento seçimlerinde çoğunluğu elde ederse, Macron’un işi bu kez hiç de kolay olmayacak. Bir taraftan aşırı sağcı Le Pen’in geçmişe nazaran artan oy oranı, diğer taraftan ise 4 partili sol koalisyonun yükselişi Macron’u sıkıştırıyor.

Mélenchon başbakanlığa talip

Macron’un genel seçimlere dair yaptığı konuşmalara da bakıldığında sol partilerin koalisyonunu ciddi bir tehlike olarak gördüğü açık. Mélenchon’un başbakan olma isteğini Macron “hiçbir siyasi parti Başkan'a bir isim dayatamaz” diyerek reddederken, Mélenchon ise potansiyel zaferine inanarak, başbakanlığını her fırsatta dillendiriyor.

10 yıl sonra aynı tablo

Aslında durum biraz 2012 seçimlerini andırıyor. O dönem de aşırı sağ kazanmasın diye sol grup ve partiler Jacques Chirac’a oy vermişti. Ardından parlamentoda sol muhalefetin artan milletvekili sayısı Chirac’ı zorlamıştı.

Aradan geçen 10 yılda Fransa yine benzer bir tabloyla karşı karşıya. 12-19 Haziran’daki milletvekili seçimlerinde de benzer bir durumun tekrarlanması bekleniyor. Sol ittifakın seçimi kazanma olasılığı güçlenirken, başbakanlığı Boyun Eğmeyenler’in lideri Mélenchon’un üstlenmesi hiç de uzak bir ihtimal değil.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.