Sol Macron’a kazandırdı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Macron’un yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinde aşırı sağın yükselişinin engellenmesi motivasyonuyla kendisine oy veren sol seçmenin etkisi büyük oldu. Kutuplaşmayı fırsata çeviren Macron’u zorlu bir 5 yıl bekliyor. 
  • Aşırı sağ seçimi kaybetti ancak 13 milyondan fazla oy aldı. Bu oran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Fransız tarihinin en yüksek seviyesi. Oyların yüzde 41,8’ini alan Le Pen, sonuçların "kendi içinde büyük bir zafer" görüşünde.

Fransa cumhurbaşkanlığı seçiminin Pazar günü yapılan ikinci turunda yüzde 58,2 oy alan Emmanuel Macron yeniden seçildi. Liberal Macron'un aşırı sağcı rakibi Marine Le Pen ise son yılların en yüksek oyuyla seçimin ikinci kazananı oldu. Le Pen yüzde 41,8 oy aldı. 44 yaşındaki Macron resmi olmayan sonuçlara göre ikinci kez bu göreve seçilen üçüncü cumhurbaşkanı oldu. Daha önce François Mitterrand ve Jacques Chirac iki dönem cumhurbaşkanı olmuştu. Seçim zaferini kutlamak için Macron'un destekçilerini Fransa'nın önemli sembollerinden Eyfel Kulesi önünde toplaması ise manidardı. 

Melenchon başbakanlığa talip

Macron’un zaferinin açıklanmasının hemen ardından ekran karşısına geçen solcu lider Jean-Luc Melenchon ise başbakan olma isteğini yineledi. Mesaj niteliğindeki bu açıklama ile Melenchon esasen Macron’a “Benim oyum ile geldin… hükümette bize de yer ver” demek istedi. 

Zira anketlere göre, 10 Nisan'da yapılan ilk turda oyların yüzde 21’ini alarak ülkenin üçüncü siyasal gücü olan “Başkaldıran Fransa" bloğunun solcu cumhurbaşkanı adayı Melenchon’un seçmenlerinin yüzde 38'i ikinci turda Macron'a oy verdi. Melenchon seçmenlerine çağrı yaparak Le Pen'e oy verilmemesini istemişti. 

Aşırı sağ oyunu artırdı

Aşırı sağ seçimi kaybetti ama 13 milyondan fazla oy aldı. Bu oran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Fransız tarihinin en yüksek seviyesi. Bir önceki seçimde aşırı sağcı-ulusal oylar yüzde 13 iken bu oyların yüzde 42’ye yükselmesi dikkat çekti. Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Marine Le Pen de aldığı yaklaşık yüzde 42’lik oyun “kendi içinde büyük bir zafer” olduğunu ve haziran ayındaki genel seçimler için mücadele edeceğini söyledi. 

Zemmour’un oyları Le Pen’e gitti

Anketlere göre, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turundaki diğer önde gelen adaylardan aşırı sağcı Eric Zemmour'un seçmenlerinin yüzde 80'i Marine Le Pen'e oy verdi. 

Yeşil Yannick Jadot'un seçmenlerinin yüzde 68'i için Emmanuel Macron için oy kullandı. Cumhuriyetçi Valerie Pecresse'in seçmenlerinin yarısından çoğu Macron'a oy verirken, yüzde 22'si oylarını Marine Le Pen için kullandı.

Yüzde 28 sandığa gitmedi

İkinci turda seçimi boykot edenlerin oranı ise yüzde 28 oldu. Bu, 1969 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundaki yüzde 31’den sonra en yüksek oran. Resmi sonuçlar ise Anayasa Konseyi tarafından 27 Nisan’da açıklanacak.

Yeni 5 yıl zorlu geçecek

Cumhurbaşkanlığının ilk dönemine “Sarı Yelekliler” eylemleri, Brexit, Covid-19 salgını ve Ukrayna savaşı damga vururken yeni 5 yıl da Macron için kolay geçecek gibi görünmüyor. 

Yorumlarda da Macron’un ülkedeki bölünmüşlük ve kutuplaşmadan faydalanarak seçimi kazandığı belirtiliyor. Zira son yıllarda Fransa siyasi olarak çok parçalı bir yapıya büründü ve Macron hala toplumun büyük bir kesimi tarafından sevilmeyen bir lider.

Genel seçimde işi zor

Fransa bu bölünmüşlük atmosferinde haziran ayında genel seçimlere gidecek. Cumhurbaşkanı Macron’un şimdi mecliste çoğunluğu elde ederek güçlü bir hükümet kurması gerekiyor. Ancak Macron için işler hiçte kolay olmayacak. Solcu Melonchon genel seçimlerdeki Macron karşıtı tutumunu şimdiden belli etti. 

Tepki oyları tersine dönebilir

Macron'un ikinci turda aldığı oy tamamen politikalarının başarısından kaynaklanmıyor. İlk turda yüzde 27,8 oy alan Macron'un ikinci turda elde ettiği yüzde 58'lik oy oranı daha çok rakibi Marine Le Pen'i engelleme motivasyonundan kaynaklandı.

Macron da zafer konuşmasında bunu kabul ederek “Birçok yurttaşım beni desteklemek için değil, aşırı sağı engellemek için bana oy verdi” dedi ve ekledi: “Herkesin cumhurbaşkanıyım.”

3 yeni blok ortaya çıktı

Birinci tur seçimleri artık Fransa'da 3 yeni bloğun oluştuğunu gösterdi. Macron'un Avrupa yanlısı merkezde konumlu partisi, Le Pen'in aşırı sağcı partisi ve Melonchon'u destekleyen solcular. Her üç blokta aşağı yukarı seçmenlerin üçte birinin desteğine sahip. Aşırı sağ ve solun belki de tek anlaştığı konu Macron ve onun politikalarına karşı çıkmaları. Bu 3 bloğun tabanını oluşturan üçte ikilik güç Macron'un çoğunluk hükümeti kurmasını bir hayli zorlaştıracak. Partisinin çoğunluğu elde edemesi durumunda Macron’un meclis bileşenleri içerisinden bir hükümet kurması ihtimal dahilinde görülüyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.