Sol Macron’un tahtını sarstı

Dünya Haberleri —

Jean-Luc Melenchon

Jean-Luc Melenchon

  • Fransa’da Macron mecliste çoğunluğu kaybetti, sol büyük başarı kazandı. Macron’un iki seçeceği var; ya merkez sağdaki Cumhuriyetçiler'le ittifak ya da seçimleri yenilemek.

SELMA AKKAYA/PARİS

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un koalisyonu Ensemble (Birlik), Pazar günü yapılan genel seçimlerin ikinci turunda Ulusal Meclis'te çoğunluğu kaybetti. 577 sandalyeli Ulusal Meclis'te çoğunluk için 289 sandalye gerekiyordu. Ancak sandık çıkış anketlerine göre, Ensemble’nin milletvekili sayısı 246’te kaldı. Seçim öncesindeki parlamentoda Macron'un 300'den fazla sandalyesi vardı. 

NUPES başarıyla çıktı
Resmi olmayan sonuçlara göre, solcu Jean-Luc Melenchon'un liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin yanı sıra Sosyalist Parti, Komünist Parti ve Yeşiller Partisi'nin oluşturduğu NUPES (Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği) ittifakı seçimde 142 milletvekiliyle ikinci olurken, aşırı sağcı Marine Le Pen'in partisi Ulusal Birlik ise 89 milletvekiliyle üçüncü sırada yer aldı. Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi (LR), Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği (UDI) dahil çeşitli sağ partiler de 64 milletvekili çıkardı. 13 bağımsız solcu aday ile sağcı 9 aday da meclise girmeyi başardı. 2017 seçimlerinde azınlık kalan sol hareket, seçimde ittifak yaparak Macron’un tahtını sarsmayı başardı.

NUPES ittifakının hedefi, çoğunluğu alarak Melenchon’un başbakanlığını garantilemekti ancak bu pek mümkün gözükmüyor. Çünkü NUPES, 142 sandalyeye ulaşabildi. Sol ittifakta yer almayan 13 milletvekili ile birlikte sol mecliste toplamda 155 sandalyeye ulaşmış durumda.  

Melenchon: Hezimete uğrattık 
NUPES ittifakının lideri Jean-Luc Melenchon destekçilerine yaptığı konuşmada, Macron'un partisini hezimete uğrattıklarını ve artık her türlü ihtimalin kendi ellerinde olduğunu dile getirdi. Seçim öncesinde “başbakan" sloganıyla seçim çalışmalarını yürüten Melenchon, bunun şimdilik mümkün olmayacağını üstü kabul ederek “Bu ülkeyi yönetenler arasında yer alma hedefimizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Macron’un iki seçeneği var

Nisan sonunda yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Macron ise mecliste salt çoğunluğu kaybettiği için sol hareketle ya da merkez sağla ittifak yapması gerekecek. Ancak partiler herhangi bir konuda anlaşamazlarsa bu ülkede siyasi bir krize neden olabilir. Macron önündeki ilk seçenek olan Cumhuriyetçilerle koalisyonu gerçekleştiremediği takdirde, Fransa'yı yeni ve tekrarlanan seçimler süreci bekliyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.