Sri Lanka’da OHAL yürürlükte

Dünya Haberleri —

.

.

  • Sri Lanka’da ekonomik krizin derinleşmesiye başlayan hükümet karşıtı gösterileri bastırmak için iktidar ülkeyi OHAL ile yönetiyor, asker ve polise ise “vur” emri verildi.

Sri Lanka, İngiltere'den bağımsızlığını kazandığı 1948'den sonraki en ağır ekonomik krizle karşı karşıya. Döviz rezervlerinin sıfırlanması nedeniyle ülke gıda, ilaç ve yakıt ithalatı yapamayacak duruma geldi. Ülkede hayat pahalılığı görülmedik ölçüde artmış durumda. Uluslararası mali yardım talep eden hükümet, krizi korona salgınında turizm gelirlerinin düşmesine bağlıyor. Ancak birçok uzman krizin nedeninin kötü yönetim olduğuna dikkat çekiyor. Ülkede Mart ayında başlayan hükümet karşıtı protestolar son haftalarda iyice arttı. 

Rajapaksalar istenmiyor

Protestoların hedefinde ise ülkeyi yöneten üç kardeş var. Başbakan Mahinda Rajapaksa ve Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa ile Maliye Bakanı Basil Rajapaksa’nın istifası isteniyor. Protestoların dozajı artınca kardeşlerden 76 yaşındaki Mahinda Rajapaksa 9 Mayıs Pazartesi günü başbakanlıktan istifa ederek ülkeden kaçtı. Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde eylemlerine devam eden protestocular ise Gotabaya Rajapaksa’nın da istifasını talep ediyor.

‘Vur emri’ verildi

Ülke çapına yayılan protestolarda şu ana kadar aralarında iktidar partisi milletvekili ve 2 polisin de bulunduğu en az 8 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 250 kişi de yaralandı. Gösterileri şiddetle bastırmak isteyen iktidar ülkeyi Cuma gününden bu yana olağanüstü hal ile yönetiyor. Orduya geniş yetkiler tanındı, devlet güçlerine “vur” emri verildi. 

Krizin nedeni kötü yönetim

Rajapaksa kardeşlerin kötü yönetimi nedeniyle ülkede geleceğe ilişkin belirsiz bir tablo var. Oysa Sri Lanka yüzyılın başında önemli bir büyüme yaşıyordu. 2000 yılında kişi başına gayrı safi yurt içi milli hasıla Hindistan’dan 2,3 kat, Bangladeş’ten 3 kat fazlaydı. Bu toplumsal, siyasal ve ekonomik krizin çok sayıda nedeni var. Tartışmalı bir siyasi geçmiş, yolsuzluklar, Çin ile olan bağımlı ekonomik ve siyasi ilişkiler de bu nedenlerin başında geliyor.

Hem katliamcı hem hırsızlar

Tamilleri katlederek en az 40 bin sivilin ölümüne sebep olan Rajapaksa kardeşlerin ağır suçlara bulanan siyasi geçmişinin yanısıra hükümet içerisindeki yolsuzlukları da krizin temel sebeplerinden. Maliye Bakanı Basil Rajapaksa kamu fonlarını zimmetine geçirmekle suçlanıyor. Muhalefet O’na hükümet adına sözleşmelerden elde ettiği komisyonlara gönderme yaparak “Sayın yüzde 10” lakabını taktı.

KOLOMBO

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.