Sudan'da ateşkes bilmecesi

Dünya Haberleri —

.

.

  • Sudan’da 15 Nisan’dan bu yana devam eden çatışmalarda taraflar, sona eren üç günlük ateşkesi, üç gün daha uzatma kararı aldı.

Ateşkesin uzatılması kararı uluslararası kamuoyunda memnuniyet yaratırken twitter hesabından paylaşım yapan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, her iki tarafa çatışmaları kalıcı olarak sonlandırma ve ülkedeki insani yardımları engellememe çağrısında bulundu. Ateşkese rağmen orduya ait uçaklar, başkent Hartum’da HDK’ya ait mevzileri gece boyu vurdu. Bu nedenle ateşkesin sınırlı bir etkisi oldu.

Bakan: Ateşkes diye bir şey yok
Somali Dışişleri Bakanı Meryem el-Sadık el-Mehdi Hartum'da yaptığı açıklamada, ateşkese rağmen sivillerin hala korku içinde yaşadığını söyledi. Dışişleri Bakanı, “Ateşkes denilen şeyin olanlarla hiçbir ilgisi yok" dedi ve uçak bombardımanının gece-gündüz sürdüğünü belirtti.

Derhal terk edin çağrısı
Ateşkesin uzatılma açıklamalarına rağmen Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Sudan’daki durumun her an kötüleşebileceğini ve buradaki ABD’lilerin önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyledi. Jean-Pierre, “Durum her an kötüleşebilir. ABD vatandaşlarının Sudan’ı terk etmesi yönünde seçenekler yaratmak için sürekli çalışıyoruz” dedi.

Siviller komşu ülkelere sığınıyor
Sudan’da bulunan yabancıların ülkeden tahliyesine de devam ediliyor. Toplamda iki bin kişinin yer aldığı botlar Suudi Arabistan’a vardı. Mısır, iki hafta önce çatışmaların patlak vermesinden bu yana en az 14 bin Sudanlının güney sınırını geçtiğini söyledi. Bu sayı Çad için 20 bin. Binlerce insan da Güney Sudan ve Etiyopya’ya sığındı. HARTUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.