Suriye izolasyonu kalkıyor mu?

Dünya Haberleri —

Arap parlamenterlerden oluşan heyet

Arap parlamenterlerden oluşan heyet

  • On yıllık izolasyon ardından Arap Parlamentolar Arası Birliği’nden (AIPU) bir heyet Şam’da devlet başkanı ve milletvekilleri ile bir araya geldi. Bu ilk temas Arap basınında Arap siyasetindeki buzların çözülmesi olarak yer etti. 

Arap parlamenterlerden oluşan heyet Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Suriyeli milletvekilleri ile görüştü. Suriye Devlet başkanı Esad ile görüşen heyette, Arap Birliği Parlamentolar Konferansı’ndan Başkan Muhammed el-Halbusi’nin yanı sıra, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Filistin, Libya ve Mısır’dan Meclis Başkanları, Umman ve Lübnan’dan heyet başkanları ve Arap Parlamentolar Arası Birliği Genel Sekreteri yer aldı. 10 yıl sonra gerçekleşen bu ilk görüşmeler Suriye’nin tekrar Arap toplumuna kabulünün ön adımları olarak görüldü. 

SANA haber ajansının aktardığına göre Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi "Biz Suriye'siz yapamayız ve Suriye de geri dönebilmesini umduğumuz Arap çevresi olmadan yapamaz" diye konuştu.

Suriye Halk Meclisi Başkanı Hammuda Sabbağ ise, Şam Uluslararası Havalimanı’ndan yaptığı açıklamada, bu ziyaretin Suriye’nin ortak Arap eyleminin kalbi olduğunu teyit ettiğini söyledi. 

2011’den beri üyeliği askıda

Suriye, Esad'ın 2011 yılında yönetime karşı baş gösteren ve Arap Baharı olarak da adlandırılan olaylar esnasında yaşanan ölüm ve şiddet ardından Arap dünyasında büyük ölçüde izole edilmişti. Arap Birliği 2011 yılında Suriye'nin üyeliğini askıya almış ve birçok Arap ülkesi Şam'daki elçilerini geri çekmişti.

Ancak Esad rejimi, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Birleşmiş Milletler ve Suriye hükümeti rakamlarına göre ülkesinde 6 bine yakın kişinin ölümüne yol açan yıkıcı depremin ardından Arap ülkelerinden destek aldı.

Bağışçılar arasında, Suriye'deki çatışmanın ilk yıllarında Esad'ı devirmek isteyen isyancıları destekleyen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de bulunuyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, 7 Şubat'ta Esad ile ilk kez telefonda görüşürken Ürdün Dışişleri Bakanı da 15 Şubat'ta Şam'a ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Esad, depremin ardından ilk yurt dışı seyahatini 20 Şubat'ta Umman'a gerçekleştirdi.

Savaş sırasında Suriye'den nadiren ayrılan yalnızca Rusya ve İran'a giden devlet başkanı Beşar Esad'ın 2022'de BAE'ye yaptığı ziyaret, iç savaşın başlangıcından bu yana bir Arap ülkesine yaptığı ilk ziyaret olmuştu. ŞAM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.