Suriyeli göçmenler tehlikede

Dünya Haberleri —

Cerablus Foto: SOHR

Cerablus Foto: SOHR

  • Cumhurbaşkanlığı için ikinci tur seçimlere giden ultra-ırkçı Türk siyaseti, Suriyeli göçmenleri geri göndermek için kolları sıvadı. Suriye ve Rojava Kurdistan’ının işgal atındaki bölgelerinde briket yapıların temel atma ve açılışını Suçişleri bakanı Soylu yaptı. Katar 240 bin binanın tüm mali giderini karşılayacak.  

Türk devletinin işgal ettiği Halep’in sınırdaki ilçesi Cerablus’ta bir kısım briket kulübenin açılışı yapıldı. Açılışı yapılan yerin tek bir giriş ve çıkışının olması dışa bakan yüzde pencere dahi bulunmaması toplama kampı izlenimi verdi. Yaşanan durumun Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk bakanın gelip açılışını yaptığı blokların Cerablus sınırları içerisindeki El-Ghandourah kasabasında olduğunu, Türk medyası ise temel atma töreni gerçekleştiğini bunun yerinin de Ras-ul Cavz olduğunu aktardı. SOHR, temel atma ve açılışı yapılan yerlerin Türkiye’den sınır dışı edilecekler için olduğunu ancak Türk devletinin bu uygulamaya “gönüllü dönüş” adını taktığını yazdı. 

Hızlıca 1 milyon sınır dışı 
Sınır dışı edilecek 1 milyon Suriyelinin Katar’ın finansmanında Türk devleti ve ona bağlı çete güçlerinin konumladığı Girê Sipî, Serêkaniyê ve Cerablus’a gerçekleşecek. AKP/MHP hükümetinin seçim vaadi olarak da sunduğu geri göndermelerin gönüllü olmadığına dikkat çeken SOHR bunun bir insan halkları ihlali olduğuna dikkat çekti. SOHR, “bazı Türk yetkililerin körüklediği Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı ve nefret söylemi kampanyaları ve Suriyelilerin kuzey Suriye'ye zorla sınır dışı edilme tehditleri mültecileri hareketlendirdi” diyor. 

Katar parası, Türk işgali
İktidara yakın medyanın açılışı fotoğrafları ile duyurduğu planda ilk etapta 5 bin briket ev yapılacak. Katar’ın mali olarak finanse ettiği geri göndermeler ile Rojava Kurdistan’ının Kürtsüzleştirilen bu bölgelerine Türk devleti ile işbirliği için de suç örgütüne dönüşenleri aileleri getirilecek. Cerablus İlçesi Ras-ul Cavz bölgesindeki açılışta konuşan Suçişleri bakanı Soylu planın Girê Sipî, Serêkaniyê ile Cerablus, Rai ve Babı kapsayan alanda 9 bölgede yerleşim yeri yapılacağını açıkladı. 
Türk devletinin son işgal ettiği Girê Sipî ve Serêkaniyê’de 5 alan ve Bab, Rai ve Cerablus’u kapsayan alanda ise 4 bölgede plana uygulamaya kondu. Katar Kalkınma Fonu ve İyi Yaşam Derneği bu kirli planın uygulanması için Türk devleti ile işbirliği protokolü imzalandı. Katar, 240 bin konutluk projenin tamamını finanse edecek. HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.