Syriza’da istifa depremi

Dünya Haberleri —

Syriza seçmenleri gösteri düzenliyor

Syriza seçmenleri gösteri düzenliyor

  • Yeni Genel Başkan Kasselakis’in sol ilkelerden uzaklaştığını söyleyen Yunanistan ana muhalefet partisi Syriza’nın dokuz vekili daha istifa etti. 

Yunanistan'da ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak'ta (Syriza), ağır seçim yenilgisi sonrası yeni lider Stefanos Kasselakis'e tepki olarak başlayan bölünme sürüyor. Eski maliye bakanı Öklid Çakalotos'un liderliğindeki 'Şemsiye' grubunun Kasselakis'i sağ eğilimli popülizmle suçlayıp partiden ayrılması sonrası dokuz vekil daha partiden istifa kararı aldı. Syriza iktidarında bakanlık yapmış isimlerin de aralarında bulunduğu dokuz milletvekili, parti sekreterliğine gönderdikleri mektupla istifa kararlarını açıkladı. Efi Ahçioğlu, Sia Anagnostopulu, Nasos İliopulos, Dimitris Canakopulos, Meropi Cufi, Theano Fotiu, Aleksis Hariçis'in yanı sıra Hüseyin Zeybek ve Özgür Ferhat da partiden ayrıldı. Mecliste son seçimlerde 47 vekil ile temsil edilen Syriza istifalar ardından 36 vekil ile temsil edilecek. 

Aşırı sağa kayış uyarısı
Ülkedeki siyasi eksenin sağa ve aşırı sağa kaydığı uyarısında bulunan vekiller; "Syriza bir parçalanma krizi yaşıyor" denilen açıklamada, Kaselakis'in çelişkili tutumlar sergilediği ve sol ilkelerden ideolojik olarak uzaklaştığı eleştirisi getirildi. Açıklamada, "Partinin yeni lideri ve lider kadrosu sorunun siyasi özünü kavrayıp tartışmayı reddediyor" denildi; Kaselakis için "Demokratik şekilde seçildi ancak antidemokratik şekilde yoluna devam ediyor. Partiyi parçalıyor" değerlendirmesi yaptı. Reuters ajansı, Syriza'dan ayrılan vekillerin bir meclis grubu kurabilecek sayıda olduğunu, önümüzdeki sene düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde de yeni bir parti kurabileceklerini belirtti. ATİNA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.