Tahıl ihracatı durdu

Dünya Haberleri —

.

.

  • Ukrayna tahılının ihracatı için imzalanan uluslararası anlaşmanın uygulanmasını denetlemekten sorumlu Ortak Koordinasyon Merkezi, Ukrayna tahılı taşıyan kargo gemilerinin Karadeniz’de hiçbir hareketinin kaydedilmediğini duyurdu.

Rusya Kırım'daki gemilerine yapılan saldırıların ardından Ukrayna limanlarından tarımsal ürün ihracatı yapılmasını sağlayan Birleşmiş Milletler anlaşmasına katılımını askıya aldı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna güçlerinin insansız hava araçlarının yardımıyla Kırım'ın en büyük şehri olan Sivastopol'daki Karadeniz Filosu’na ait gemilere saldırdığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Kiev rejiminin İngiliz uzmanların da katılımıyla Karadeniz Filosu gemilerine ve 'tahıl koridorunun' güvenliğinin sağlanmasında görev alan sivil gemilere gerçekleştirdiği terör eylemini dikkate alan Rus tarafı, Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin ihracatına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımı askıya almıştır" denildi.

Koordinasyon merkezi doğruladı

Ortak Koordinasyon Merkezi bir açıklama yaptı.Söz konusu açıklamada, “30 Ekim’de kargo gemilerinin çıkış ve girişlerinin hareketi konusunda Ortak Koordinasyon Merkezi’nde anlaşma sağlanamadı” denildi.

Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’den (BM) delegelerin yer aldığı merkez, Rusya’yı ‘kargo gemilerinin güvenliğine dair endişeleri’ konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

Açıklamada, “Karadeniz’de Tahıl Girişimi Birleşmiş Milletler Koordinatörü Amir Mahmud Abdullah, 29 Ekim Rus heyetine ticari gemilerin hareket güvenliği konusundaki endişelerini bildirdi. Abdullah, Ortak Koordinasyon Merkezi’ndeki Türk ve Ukrayna heyetlerine de bu endişeleri iletmiştir” denildi.

1 Ağustos’ta yürürlüğe giren anlaşma, Ukrayna limanlarından 9 milyon 200 bin tondan fazla tahıl ve diğer tarım ürünlerinin ihracatına izin verdi. KİEV

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.