Tamamen ‘duygusal’ ziyaret!

Dünya Haberleri —

.

.

  • Erdoğan’ın Suudi Arabistan’a yaptığı ilişkileri normalleştirme ziyareti, Türkiye’nin ağır ekonomik kriz nedeniyle dış politikasında yeni bir “U dönüşü” olarak yorumlanıyor.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kaşıkçı cinayet davasının Riyad’a devrinin ardından iki ülke ilişkilerini onarmak için Suudi Arabistan'a 2 günlük resmi ziyaret gerçekleştirdi. Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud'un davetlisi olarak Suudi Arabistan'a giden Erdoğan, Perşembe günü Cidde’de resmi törenle karşılandı. Ardından Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü. Al-Salam Sarayı'ndaki görüşmeler basına kapalı gerçekleştirildi. 

Ekonomik krizin etkisi büyük 

Türkiye’de ekonomik kriz derinleşirken ve zorlu genel seçim süreci yaklaşırken Erdoğan, hükümetinin bozuk diplomatik ilişkilerini düzeltmeye çalışıyor. Türkiye, son yıllarda sadece Suudi Arabistan ile değil Ermenistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail’le de ilişkilerini normalleştirmeye çalışıyor, tüm bu gelişmeler de “siyasette U dönüşü” olarak yorumlanıyor. Erdoğan da ziyaret öncesi yaptığı açıklamada “Suudi Arabistan ile yeni bir dönemin başlaması gayreti içinde olacağız” demişti.

Normalleşme süreci

Arap Baharı'ndan bu yana kötü olan Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri, 2018’de Erdoğan’ın muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden Suudi makamları sorumlu tutmasıyla daha da gerilmişti. Riyad da tarım ve işlenmiş gıda ürünleri ambargosuyla Türkiye'yi hedef almıştı. Ancak son iki yıldır Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerinde normalleşme adımları atılmaya başladı. Kaşıkçı davasının devrinin ardından ise Suudi Arabistan, Türk ürünlerine yönelik boykota son verdi. 

Türkiye kaynak arayışında

İkili ilişkilerin normalleşmesinde Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi krizin etkisi büyük. Analistler de Erdoğan'ın ziyaretinde ekonomik ilişkilerin önemli bir yer tuttuğunu belirterek “Suudi Arabistan partner olarak gördüğü ülkelere mali kaynak sağlıyor. Suudi Arabistan, petrolün ötesinde ekonomik yatırımlarını çeşitlendirme arayışında ve Türkiye çok çekici bir pazar" diyor.

HABER MERKEZİ

 

Ermenistan’la görüşme 3 Mayıs’ta 

Türkiye ile Ermenistan’ın normalleşme süreci özel temsilcileri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin üçüncüsü, 3 Mayıs’ta Avusturya'nın başkenti Viyana’da yapılacak. Ayrıntıları Türk Dışişleri Bakanlığı’nı basına duyurdu. Türkiye’nin özel temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç ile Ermenistan Meclis Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan görüşmeleri yürütüyor. Normalleşme görüşmelerinin ilki 14 Ocak'ta Moskova’da, ikinci görüşme ise 24 Şubat’ta Viyana’da yapılmıştı. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.