Tanhan artık konuşamıyor

Cemal Tanhan

Cemal Tanhan

  • Cezaevinde felç geçirmesi üzerine 6 Kasım’da tahliyesine karar verilip tedavisi süren 68 yaşındaki Cemal Tanhan, konuşma yetisini kaybetti.

Tutulduğu Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 6 Kasım’da tahliyesine karar verilip tedavi altına alınan Cemal Tanhan’ın sağlık durumu ağırlaştı. 30 yıldır cezaevinde olan 68 yaşındaki Tanhan, felç geçirmesi üzerine 23 Ekim'de Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi'ne kaldırılmış, buradan da 27 Ekim günü Eskişehir Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’ne sevk edilmişti. Yapılan başvuru üzerine tahliyesine karar verilen Tanhan’ın hastanedeki tedavisine devam ediliyordu.

Refakatçisi olan kızı Ayşe Tanhan, babasının sağlık durumunun kötüye gittiğini paylaştı. Görüştüğü doktorların ‘Hasta kendini toparlayacak durumda değil’ dediğine aktaran Ayşe Tanhan, “Babam çok zayıf, kemikleri derisini parçalıyor. Babamı bu haliyle tahliye ettiler. Geçen sene verdiğimiz dilekçeye olumlu yanıt verilseydi babam bu halde olmazdı. Babam konuşma yetisini kaybetti, iletişim kuramıyoruz” dedi. Tanhan, babasının başka bir hastaneye sevk edilmesi yönündeki taleplerinin şu an sonuçsuz bırakıldığını da söyledi. BOLU

 

*****

 

Axîn Ado

 

Kürkçüler’de tedaviye engel

Kürkçüler 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Mehmet Emin Ado, hasta tutsakların tedavi edilmediğini söyledi.  

Ado, 5 Kasım’da ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde, cezaevinde maruz kaldıkları ihlalleri aktardı. Axîn Ado, ağabeyinin hasta tutsakların revire ve hastaneye götürülmediğini, sağlığa erişim haklarının kısıtlandığını aktardığını belirtti. Ado, “Mektuplarının geç verildiği, spor, kurs gibi herhangi bir sosyal aktiviteye çıkarılmadıklarını söyledi” dedi. Ado, tutsakların gardiyanların baskılarına maruz kaldıklarını, itiraz ettiklerinde de hücre cezasıyla tehdit edildiklerini anlattı. 

5 yıldır göremiyorlar

Anne ve babasının hem sağlık sorunları hem de mesafenin uzak olmasından dolayı tutsak ağabeyini 5 yıldır göremediklerini aktaran Ado, “Ben de dört yıl önce görüşe gidebildim. Ağabeyimi, anneme ve babama yakın bir yere getirmek için defalarca dilekçeler verdik, ancak bir sonuç çıkmadı. Yıllardır sadece haftalık telefonda 10 dakika abimin sesini duyabiliyoruz. Oysaki tutsakların da aileleriyle görüş hakkı var. Neden tutsaklar, ailelerinden uzak bir şehre götürülüyor. Bununla hem tutsak ailesiyle görüştürülmeyerek, bir kez daha cezalandırılıyor hem de aile cezalandırılıyor” şeklinde konuştu. 

Aile, yaşanan hak ihlallerine ilişkin hukuki destek talebiyle Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’ne (ÖHD) başvurdu. ADANA

 

*****

Pişmanlığı redde 6 ay daha

Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ndeki 7 tutsağın tahliyesi, “pişmanlık” dayatmasını kabul etmedikleri gerekçesiyle 6’şar ay ertelendi. 

Cezaevlerinde oluşturulan İdare ve Gözlem Kurulları (İGK), düzenledikleri raporlarla tutukluların tahliyelerini engelliyor. İHD’nin raporlarına göre; 2021’in başından bu yana en az 313 tutsağın tahliyesi, birden fazla kez 6’şar ve üçer aylık periyotlarla engellendi. 48’i bir veya birkaç kez infaz uzatma kararı akabinde tahliye edildi. Yine tahliyesi engellenen tutsakların 88’i hasta tutsaklar listesinde, 42’si ağır hasta statüsünde yer alıyor.

Mersin'de 2015’te gözaltına alındıktan sonra “Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanan Mehmet Zahit Bayar’a, hakkında açılan davada 9 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Bayar, Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde 14 Kasım 2023’te infazını tamamladı. İGK tarafından “pişmanlık” dayatmasını kabul etmediği gerekçesiyle tahliyesi 6 ay ertelendi. Bayar ile birlikte aynı cezaevinde bulunan ve isimleri öğrenilemeyen 6 tutsağın da tahliyelerinin “pişmanlık” dayatmasını kabul etmedikleri gerekçesiyle 6 ay ertelendiği belirtildi. 

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) Eşbaşkanı Ergin Altuntaş, İGK'nin kendisini bir mahkeme olarak gördüğünü söyledi. MERSİN

 

*****

 

Çekdar Ödüngit

 

Koğuşlara her gün baskın

Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Çekdar Ödüngit, koğuşlarına her gün baskın düzenlendiğini ve eşyaların kullanılamaz hale getirildiğini söyledi. 

Agirî’nin Panos (Patnos) ilçesinde bulunan L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Çekdar Ödüngit, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde yaşadığı hak ihlallerini anlattı. Ödüngit'in kardeşi Hevidar Ödüngit, ağabeyinin her gün koğuşlarına baskın düzenlendiğini aktardığını söyledi. Baskında kitapların ve eşyaların dağıtıldığını kaydeden Ödüngit, ağabeyinin "Birçok eşyamızı aldılar, diğerlerini kullanılamaz hale getirdiler" dediğini paylaştı. 

Ağabeyinin "Patnos Cezaevi'nde hasta tutsakları zamanında hastaneye götürmüyorlar. Götürdükleri zaman da zorluk çıkarıyorlar. Bu durumdan dolayı bazen hastaneye gitmek istemiyorlar" dediğini aktaran Ödüngit, "Dört duvar arasında olanların sesine ses olmalıyız. Mücadeleyle yapılan hukuksuzluklar son bulabilir" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.