Tasarruf etmeyene hapis!

Dünya Haberleri —

  •  İsviçre’de enerji kıtlığı yaşanırsa tasarruf tedbirlerine uymayanlar hapse girecek. Fransız hükümeti ise enerji tasarrufu için tren seferlerini azaltmanın mümkün olup olmadığını araştırıyor. 

Avrupa, kıtanın en büyük doğalgaz tedarikçisi olan Rusya’nın gaz akışını tamamen kesmesinin ardından tarihinin en ciddi doğalgaz krizi ile karşı karşıya kaldı. Enerji krizine rağmen Rusya’nın vanaları açmaya niyeti yok. Rus enerji şirketi Gazprom gaz kesintisinden Siemens’i sorumlu tutarak, Kuzey Akımı doğalgaz boru hattındaki arızalı ekipman tamir edilene kadar gaz akışı olmayacağını belirtiyor. Doğalgaz arzının azalmasıyla birlikte elektrik ve gaz fiyatları birkaç kat artarken, Almanya’da gaz ithalatçısı şirketler tüketimin karneye bağlanması gerektiğini dile getirmeye başladı. 

3 yıla kadar hapis 

İsviçre ise enerji kıtlığı yaşanırsa tasarruf tedbirlerine uymayanlara hapis cezası vermeyi planlıyor. İsviçre’de çıkan Blick gazetesinde yer alan haberde enerji sıkıntısının acil duruma gelmesi halinde hükümetin öngördüğü tasarruf tedbirlerine uymayanların 3 yıla kadar hapis veya para cezasına çaptırılabileceği belirtildi. 

Evler teftiş edilecek

Ekonomi Bakanı Guy Parmelin, tasarruf tedbirlerinin polis tarafından denetlenmesi ihtimali hakkında ise “Biz polis devleti değiliz. Tedbirlerin kontrolü için polis her eve girmeyecek fakat seçilen bazı noktalar teftiş edilecek” bilgisini verdi.

Tasarruf kararı alınmıştı

İsviçre enerji tasarrufu için kışın doğal gaz ile ısıtılan evlerde odaların ısı seviyesinin 19 derece, sıcak su seviyesinin ise 60 dereceyle sınırlandırma karar almıştı. Tedbirler arasında elektrikli sobaların kullanımının yasaklanması ve evlerdeki sauna ile yüzme havuzlarının ısıtılmaması da vardı. 

Fransa tren seferlerini azaltmayı istiyor

Fransa’da ise hükümet enerji tasarrufu için tren seferlerini azaltmanın mümkün olup olmadığını araştırıyor. 

Le Parisien gazetesinin haberine göre, hükümet yetkilileri ülkenin resmi demir yolu şirketi SNCF’den büyük elektrik kesintisi durumunda tren sayısını azaltma olasılıklarını etraflıca ele almaları talimatını gönderdi. 

Yıllık 400 milyon euro

SNCF tasarruf kapsamında aldığı bir dizi tedbire rağmen şu an elektriğe yıllık yaklaşık 400 milyon euro harcıyor. SNCF’nin günlük demir yolu taşımacılığında harcadığı enerji, Fransa’nın yıllık elektrik tüketiminin yüzde 1 ila 2’sine denk geliyor. Bu da başkent Paris ile Marsilya’nın yıllık elektrik tüketiminden daha fazla.   HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.