Tetikçi Altun ile polisin telefon görüşmesi kayıp

.

.

  • Dedeoğulları Ailesi'nden 7 kişiyi katleden tetikçi Mehmet Altun’un arandığı günlerde polislerle yaptığı 45 dakikalık telefon görüşmesi kayıp. Avukat Atila Kart, “Demek ki katil ile polis arasında bir pazarlık var” dedi.

Konya’nın Meram İlçesi’nde 30 Temmuz 2021’de Dedeoğulları Ailesi'nden 7 kişiyi katleden Mehmet Altun ile katliama azmettirmekten Çalık ve Keleş ailelerinden 9 kişinin tutuksuz yargılandığı davanın 4. duruşması, dün Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya taraf avukatların yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi çok sayıda avukat, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Konya İl ve İlçe yöneticileri ile Dedoğulları Ailesi'nin yakınları katıldı.

Tutuksuz sanıkların mazeret bildirmeden gelmedikleri duruşmaya tetikçi Mehmet Altun ve 12 Mayıs 2021’de Dedeoğulları’na saldırı davasından tutuklu bulunan Veli Keleş ile Lütfi Keleş bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlandı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, katil Mehmet Altun’a araç kiralayan firmada çalışan Muhammet Talha Göncü tanık olarak dinlendi. Ardından söz alan Dedeoğulları Ailesi'nin avukatlarından Atilla Kart, dosyaya giren katil Altun ve ailesi arasında geçen konuşmaları okudu. Kart, Altun’un konuşmalarda katliam nedeniyle herhangi bir pişmanlık veya üzüntü belirtmediğini ifade etti. Kart, “Aile katile sürekli ‘pişmanım de’ diyor, çünkü katil pişmanlık belirtisi göstermiyor” diye konuştu. Kart, telefon kayıtlarından Altun’un dayıları Helim ve Hidayet Şahin’in yol gösterdiğini ve para yardımı yaptığını belirterek söz konusu dayıların tanık olarak dinlenmesini talep etti. Kart, görüşme kayıtlarından ailenin katliamdan haberdar olduklarının anlaşıldığını ifade etti.
 
Banka hesapları incelensin
 
Görüşme kayıtlarına yansıyan diğer verilere göre Altun’un eşi Zehra Altun’a hem yurt dışından hem de ülke içinden para yardımı yapıldığını dile getiren Kart, Zehra Altun’un banka hesaplarının incelenmesini talep etti.
 
Sahte delil oluşturma
 
Kart, görüşme kayıtlarında İbrahim Keleş ve kimliği bilinmeyen bir kadın arasında geçen konuşmada “Barış’ın (öldürülen Barış Dedeoğulları) silah atmadığı tespit ediliyor. Buna rağmen silah kullandığına dair rapor düzenlenmiş. Madem babam ve Ali üstlenecekti biz neden 50 bin TL verdik” ifadelerini kullandığını belirtti. Kart, sahte delillerin üretildiğine işaret etti.
 
Katil ile polis pazarlığı
 
Kart, katilin 2 Ağustos 2021’de Asayiş Şube Müdürlüğüyle 45 dakikalık telefon görüşmesinin hala kayıp olduğunu hatırlatarak, “Bu konuşma dosyada yok. Demek ki katil ile polis arasında bir pazarlık var. Bu konuşmalar talep edilmeli. Katliamın gerçekleştiği sularda 18.34-18.36 arasındaki kamera kayıtları dosyada yok. Söz konusu kayıtlar dosyaya eklenmeli” diye konuştu.

Ardından avukatlar dosyaya giren ses kayıtları üzerine Altun’a sorular yöneltti. Av. Abdurrahman Karabulut, soruların ardından "Sanıkların ve tetikçi katilin ifadelerinde savcılığın ve kolluk kuvvetlerinin onları koruduğu görülüyor. Bu nedenle soruşturma tarafsız değildir. Soruşturma katilleri korumak üzerine kuruldu. Katliam ve saldırı dosyasının birleştirilmemesinin nedeni olayın bütünlüklü görülmesinin önüne geçmektir” dedi. 

O araçlar kimindi?

Karabulut, Dedeoğulları’nin evinde bulunan kamera kayıtlarında bir beyaz, bir Mercedes aracın olay öncesi ve sonrasında evin etrafında bulunduğunu söyledi. Karabulut, söz konusu araçların kime ait olduğunun ve GPS kayıtlarının dosyaya eklenmesini talep etti.Karabulut, cezaevindeki görüşme kayıtlarında sanıkların ve ailelerinin arasında geçen konuşmalarda “Savcı 2-3 kişi üstlensin, diğer sanıklar serbest kalır” ifadeleri nedeniyle savcının davada tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Mahkeme başkanı, avukatların birçok talebini reddederek, Mehmet Altun’un tutukluluk halinin devamı ile tutuksuz sanıkların adli kontrollerinin devamı yönünde karar verip duruşmayı 20 Eylül’e erteledi. KONYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.