Til Koçer kapalı tutuluyor

Til Koçer Sınır Kapası

Til Koçer Sınır Kapası

  • Til Koçer Kapısı’nın kapanması ve kışın gelmesiyle birlikte Kuzey-Doğu Suriye’deki yüz binlerce göçmen ve mültecinin sıkıntısı daha da artıyor. 

Özerk Yönetim, 16 organize kamp kurdu. Mülteciler ve Göçmenler Bürosu’na göre; bu kamplarda çoğu Suriye’den olmak üzere 146 bin mülteci ve göçmen bulunuyor. Ayrıca Reqa, Minbic, Tebqa ve Dêrazor’un kırsal bölgelerinde binlerce mülteci ve göçmenin kaldığı kamplar var. Yine binlerce göçmen ve mülteci köy, belde ve şehirlerde yaşıyor.

Til Koçer (yarûbiyê) Kapısının kapatıldığı için yardımlar sadece Şam hükümetinin kontrolünde olan kapılardan geçiyor. Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi Mülteci ve Göçmen İşleri Bürosu Başkanı Şêxmûs Ehmed, “Özerk Yönetim bölgelerine yönelik ambargo var. Bölge devletleri ve hatta Rusya, Hol Kampı ve diğer kamplar için insani yardım geçişlerinin ana güzergahı olan Til Koçer Sınır Kapısı’nı kapanması için Güvenlik Konseyi’nde veto hakkını kullandı” dedi.

Ehmed, işgalci Türk devletinin 2019’da Serêkaniyê ve Girê Spî’yi işgal edip sakinlerini yerinden etmesinin ardından Özerk Yönetim’in Cizîrê ve Reqa bölgesinde kamplar kurduğunu hatırlattı. Ehmed, “Til Koçer Kapısı'nın kapatılması da yönetime büyük yük getirdi. Bölgedeki birçok insani yardım kuruluşunun o kapıdan geçişi ve çıkışı yasaklandı. Bu nedenle başta BM olmak üzere uluslararası taraflara kapıyı açma kararı almaları için çağrıda bulunduk” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, 2014'te Şam hükümetinin onayı olmadan insani yardımın Irak, Ürdün ve Türkiye ile 4 sınır kapısından Şam hükümetinin kontrolü dışındaki bölgelere geçmesine izin verdi. Bu, Rusya'nın bu mekanizmayı veto ettiği 2020'ye kadar devam etti. Rusya'nın vetosu sonucunda Kuzey-Doğu Suriye'yi Irak'a bağlayan Til Koçer Kapısı kapatıldı.

Rusya ve Çin’den gelen baskılar nedeniyle 2022’de yapılan insani yardım sevkiyatı, Türk devleti ve terör listesinde olan Heyet Tehrîr El Şam (Nusra Cephesi) çetelerinin kontrolündeki İdlib bölgesindeki Bab El Hewa kapısıyla sınırlı kaldı.

Ehmed, kamplardaki göçmenlere sadece Özerk Yönetim ile bazı sivil toplum ve yerel kuruluşların yardım sağladığını belirtti. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.