TPLF terör listesinden çıktı

Dünya Haberleri —

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ni

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ni

  • Etiyopya Parlamentosu, Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ni (TPLF) resmi terör örgütleri listesinden çıkardı. Bu girişim, ülkenin kuzeyinde iki yıldır devam eden savaşın ardından barış sürecinde önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Parlamento, resmi Facebook hesabı üzerinden “TPLF’nin terör örgütleri listesinden çıkarılması kararını oy çokluğuyla onayladığını” ifade ederek bu adımın, TPLF ile federal hükümet arasında Kasım 2022'de imzalanan “barış anlaşmasını güçlendireceğini” belirtti.

TPLF'nin terör örgütü olarak sınıflandırmasının kaldırılmasına ilişkin karar taslağının görüşülmesi sırasında, federal hükümet ile TPLF arasında imzalanan barış anlaşmasının desteklenmesinin vazgeçilmez olduğu kaydedildi.

Etiyopya siyasetine hâkim olan TPLF, Mayıs 2021'de resmi olarak terör örgütü olarak sınıflandırıldı. Ancak Güney Afrika'nın başkenti Pretoria'da imzalanan barış anlaşması şartlarına göre TPLF, savaş sırasında çevresinden büyük ölçüde izole edilmiş olan Tigray bölgesine erişim karşılığında silahsızlanmayı kabul etti.

Ciddi gıda, yakıt, likidite ve ilaç kıtlığı yaşayan Tigray bölgesi anlaşmanın ardından bazı temel ihtiyaçların ve yardımların ulaştırılmasına yeniden başlandı. 6 milyon kişinin bulunduğu bölgeye erişim kısıtlı olmaya devam ediyor ve durumu yerinde bağımsız olarak doğrulamak imkânsız.

En son çatışma, TPLF’nin askeri tesislere saldırma suçlanmasıyla ortaya çıktı ve bu,  Abiy Ahmed hükümetinin Eritre'nin desteğiyle büyük bir saldırı başlatmasına yol açtı. ADDİS ABABA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.