İngiltere Başbakanı Truss istifa etti

Dünya Haberleri —

.

.

  • İngiltere Başbakanı Liz Truss bugün istifa etti. Liz Truss istifa kararını Başbakanlık Konutu önünde yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyurdu. 

Sadece 45 gün görev yapan Truss böylece İngiltere'nin tarihinde en kısa süre görevde kalan başbakan oldu. Truss istifa açıklamasında parti liderliğini belirleme konusundaki yetkili kurul olan 1922 Komisyonu'nun yeni liderin 28 Ekim'e kadar belirlenmesine karar verdiğini, o zamana dek görevi sürdüreceğini söyledi. Muhalefet ise erken seçim istiyor. 

Kabinesinde kriz vardı
Boris Johnson'ın istifasının ardından 5 Eylül'de İngiltere Başbakanı olan Liz Truss’un hükümetinde kriz vardı. Truss, ülkede mali kaosa yol açan tartışmalı ekonomi politikasından geri adım atmak zorunda kaldığı için yoğun eleştiri alıyordu. Truss birkaç gün içinde hem maliye bakanını, hem içişleri bakanını hem de kıdemli danışmanını kaybetmişti. 
Truss geçen hafta Cuma günü Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'i görevden alıp eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'u bu göreve getirmişti. Truss’ın ekonomik vaatlerini terk etmesi ve maliye bakanını değiştirmesinin ardından Çarşamba günü de İçişleri Bakanı Suella Braverman istifa etmişti. Braverman kişisel e-posta adresinden resmi belge yollayarak gizlilik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle istifa ettiğini açıklamıştı. Bravermann 43 gün önce bu göreve atanmıştı. Braverman’ın yerine ise eski Ulaştırma Bakanı Grant Shapps getirilmişti. Aynı gün Truss’ın özel danışmanı Jason Stein da görevden alınmıştı. Stein hakkında etik soruşturması açılacak. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.