Tünelin sonunda ışık görüyoruz 

Yurt Dışı Haberleri —

Av. Mahmut Şakar

Av. Mahmut Şakar

  • Berlin’deki forumda konuşan Av. Mahmut Şakar, 29 yıllık PKK yasağına karşı ciddi bir direniş olduğuna dikkat çekerek, “Bu mücadelede ciddi yol alındı. Direnişinin sonucunda kazanımlar var ve tünelin sonunda ışık görüyoruz” dedi.

ERDAL BAZ / BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de hafta sonu “Şimdi biz konuşuyoruz” başlığıyla yapılan forumda PKK yasağı enine boyuna masaya yatırıldı. Mağdurlar, hukukçular, bu alanda mücadele veren siyasetçiler dinlendi. “Hiçbir hukuki gerekçesi kalmayan yasak çökmeye mahkum” tespiti yapılan forumdan çıkan sonuçlar en kısa zamanda Alman kamuoyuyla paylaşılarak tartışmaya açılacak. 

Forumun son oturumunda ağırlıklı olarak yasağın hukuki boyutu tartışılırken, devletler arası çıkar ilişkilerinin yasaktaki rolüne dikkat çekildi. Federal Parlamento Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut Almanya’daki PKK yasağının mağdurlarından olduğunu anlatarak, “1999 yılında PKK yasağının kaldırılması için düzenlenen ‘Ben de PKK’liyim’ imza kampanyasına katıldığım ve üniversitede YXK üyesi olduğum için gözetlendim ve takip edildim. Kısacası yasak herkesi etkiliyor ve hukuki hiçbir boyutu yok” diye konuştu. 

Veri paylaşımı tehlike yaratıyor
Almanya’daki dernekler ve siyasi faaliyet yürütenlerle ilgili bilgilerin Türkiye ile paylaşıldığına da işaret eden Akbulut, “Veri paylaşımı hukuk dışıdır ve bu Kürtlerin yaşamını tehlikeye sokuyor” diyerek, ekledi: “Almanya’da yargılandıkları 129/b yetmezmiş gibi Türkiye’ye gidip-gelirken sorun yaşıyor, hapse girebiliyor ya da yurt dışı yasağıyla karşı karşıya kalabiliyorlar. Buna karşı mücadele ediyoruz.”

Yasakla çözüm engelleniyor
Foruma Zoom ile katılan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Üyesi Adem Uzun yasağın uluslararası boyutu olan hukuki değil siyasi bir karar olduğunu vurguladı. “Yasağın temelinde ekonomik çıkarlar, stratejik ortaklıklar var” diyen Uzun şöyle devam etti: “Almanya stratejik ortağıyla arasını bozmadı. Kendi ülkesinde yaşayan Kürtleri göz ardı etti ve haklarından men etti. Kürtler yasalarla güvence altına alınan haklarından yararlanamadılar. PKK yasağını Türkiye’den sonra ilk kabul eden devlet Almanya’dır. Bu yasakla Kürt sorunun çözümsüzlüğüne büyük katkıyı sunmuştur.”

Her siyasal adıma yasakla yanıt  
ABD’nin 1997 yılında PKK’yi ‘terör örgütü listesi’ne aldığını hatırlatan Uzun, “İki yıl sonra PKK lideri Abdullah Öcalan’a karşı komploya giriştiler” dedi. “PKK’nin siyasal olarak alan kazanmasının önüne geçmek için her şeyi yaptılar” diyen Uzun şöyle devam etti: “PKK ateşkes ilan edip barış talep ettiğinde AB, PKK’yi ‘terör örgütleri listesi’ne aldı. PKK, her siyasal adım attığında, çözüme odaklandığında PKK’nin adı listelere eklendi. Terörize edildi. Bu, Kürt sorunun çözümsüzlüğünde Avrupa, ABD ve İngilizlerin rolünü anlatan net bir örnektir.”

Yasak çözümü engelliyor
Almanya’nın kendi yasalarını ayaklar altına aldığını belirten Uzun, “Kürtlerin katliamına ortak oluyorlar. Kürdistan dağlarında devam eden savaşın ortağıdırlar. Bu savaşın bitmesinin önündeki engel PKK yasağıdır. Avrupa’nın çözümsüzlükte oynadığı rol ve ortaklığı iyi okunmalı” tespitinin yaptı. 

PKK’nin talepleri meşru
PKK’nin Avrupa Birliği’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması talebiyle açılan davanın avukatlarından Tamara Buruma da foruma Zoom ile bağlanarak “PKK meşru ve talepleri haklı olan bir örgüttür. Eğer mahkemede PKK’nin askeri faaliyetlerinin meşruluğuna dair bir karar alırsa, 20 yıllık yasağın ne kadar temelsiz olduğu da ortaya çıkar” dedi.

Listeden ancak barışla çıkar
Mahkemeye yönelttikleri “PKK listeden nasıl çıkar?” sorusuna aldıkları cevabı da paylaşan Buruma, “Mahkeme bunun tarafların masaya oturup barış yapmasıyla olacağını söyledi. ‘Bir taraf barış istiyor, diğer taraf yanaşmıyorsa bunu nasıl değerlendirmeliyiz’ sorusu ise havada bırakıldı” dedi. 

Belçika kararının önemi
Belçika’da “PKK terörist değil silahlı çatışmanın tarafıdır” kararının alındığı davada Kürt tarafınının avukatlığını yapan Jan Fermon, verilen hukuki mücadeleden önemli kararlar çıktığını vurguladı. Belçika mahkemesinin verdiği kararın önemine de vurgu yapan Fermon, “Bu karar ardından kimse PKK’yi desteklediği için yargılanamaz. Sanırım bu da Kürt örgütlerinin örgütlenme özgürlüğünü koruma altına almıştır” diye konuştu. 

Uluslararası hukuk rol oynamalı
Kürtlerin yıllardır barış talep ettiğini ancak devletin buna yanaşmadığını belirten Fermon, “Uluslararası hukuk bu noktada devlet dışı aktör olan PKK’nin taleplerinin önünü açmalı. PKK terör listelerinden çıkarılmalı” ifadelerini kullandı. 

Silah satışını durdurun
Berlin’deki Sosyalist Öğrenciler Grubu adına Jari ise Kürtlerle dayanışma içinde olduklarını göstermek için foruma katıldığını belirterek, “Almanya, Kürdistan’daki işgalci güçlere silah verme politikasına son vermeli, silah ihracatının bitirilmesi çağrısını yineliyoruz” dedi. 

29 yıldır direniş de var
Foruma ev sahipliği yapan Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği (MAF-DAD) adına Av. Mahmut Şakar yaptığı kapanış konuşmasında, “Almanya’daki yasağı tartışmak aynı zamanda 29 yıllık bir direnişi de tartışmak anlamına geliyor. Bu işin iki yüzü var. Bir taraf yasaksa diğer taraf da buna karşı mücadeledir. Bu mücadelede ciddi yol da alındı. Kazanımlar var ve tünelin sonunda bir ışık görüyoruz” şeklinde konuştu. 

Bir ilke imza atıldı 
Forum ardından gazetemize konuşan Şakar, “Bütün baskılara rağmen burada sözlerini esirgemeden sunan tüm dostlarımıza teşekkür ederiz” dedi. “Amacımız yasağın sosyal, toplumsal boyutunu daha görünür hale getirmekti” diyen Şakar, “Yasağın Kürtlerin gündelik yaşamını nasıl etkilediğini göstermek açısından forum bir ilki temsil ediyor. Mağdurları dinleyince yasağın bilançosu ve etkileri çok daha net gözler önüne serildi” diye konuştu. Yasağın hukuki boyutunun da masaya yatırıldığını belirten Şakar, “Yasak bir zorlamayla sürdürülüyor. Günümüzde yasağı devam ettirmenin hiçbir hukuksal gerekçesi kalmamıştır” ifadelerini kullandı. 

Yol haritası çıkarılacak 
Forumu iki gün boyunca bağımsız gözlemcilerin yer aldığı jüri üyelerinin de takip ettiğini aktaran Şakar, “Raporlarını hazırlayıp iki hafta içinde kamuoyuyla paylaşacaklar. Forumda tartışılan, paylaşılan her şeyi Alman kamuoyuyla paylaşmak ve onların gözünden tartışmaya açmak istiyoruz” dedi. 

Şakar, forumdan çıkan sonuçları enine boyuna tartışarak yasak ve kriminalizasyon politikasına karşı neler yapacaklarına dair yol haritası çıkaracaklarını da belirterek, “Bulunduğumuz her yerde dostlarımızla beraber etkinliklerimiz devam edecek. Bu bir süreç işidir, sabırlı ve stratejik olmak lazım” diye ekledi.

Fotoğraflar:MUHAMMED KAYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.