Türk işgaline izin vermeyin

Dünya Haberleri —

.

.

  • ABD sivil toplum grupları koalisyonu, Biden yönetiminden Türkiye'nin Rojava’ya başka bir işgal harekatı başlatmasını engellemesini istedi. Kongre’den de olası yeni bir işgal durumunda Türkiye'ye karşı hızlı ve güçlü iktisadi ve askeri yaptırımlar uygulamasını istedi.

ABD’deki sivil toplum grupları koalisyonu, 26 Mayıs’ta ortak bir açıklama yaparak Türkiye’nin Rojava’yı işgal planlarına sert tepki gösterdi. Yazılı açıklamada, 2016'dan bu yana Cenevre Sözleşmeleri’ni ihlal eden Türkiye’nin Rojava’ya yönelik olası yeni saldırılarının DAİŞ’e de cesaret vereceğine dikkat çekildi. Türkiye’nin ‘güvenli bölge’ oluşturma bahanesiyle “toprak kapma” planlarına izin verilemeyeceği de vurgulandı. İşgal harekatının sinyalini veren Erdoğan’ın ise popülaritesi düşmeye devam ederken ve genel seçimler yaklaşırken gerilimi artırarak milliyetçi tabanını sağlamlaştırmayı hedeflediğine dikkat çekildi.

Plan seçime odaklı 

Açıklamada “Biden yönetimini, Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'de başka bir yasadışı işgali başlatmasını ve işgalini genişletmesini engellemeye çağırıyoruz. Kongre'yi de herhangi bir askeri eylemin Türkiye'ye karşı hızlı ve güçlü iktisadi ve askeri yaptırımlarla karşılanmasını sağlamaya çağırıyoruz” denildi.

Amaç bölgeyi Türkleştirmek

Açıklamada ayrıca sivil toplum grupları koalisyonunda yer alan dernek temsilcilerinin görüşlerine de yer verildi. ABD Kürdistan Dostları Derneği’nin Başkanı Diliman Abdulkader, “Biden yönetimi ve Kongre, Erdoğan'ı bir başka haksız işgale geçmeden önce durdurmak için bir fırsata sahip. Amacı bölgeyi işgal etmek ve Türkleştirmek olan Erdoğan rejimi, kuzeydoğu Suriye halkı için önemli bir güvenlik endişesi haline geldi” dedi.

Hristiyanlar da tehdit altında

In Defence of Christians'ın Genel Sekreteri Richard Ghazal da “Türkiye, kuzeydoğu Suriye'de tomurcuklanan demokrasiyi yok etme ve günlük bombalama kampanyaları yoluyla geriye kalan Aramice konuşan Hristiyan yerleşim birimlerini ortadan kaldırma konusundaki kararlılığını gösterdi. Bu akıl almaz bir şey. Erdoğan'ın oyunu sadece pervasız değil; ABD ve NATO'nun kararlılığının sistemli ve kasıtlı bir sınamasıdır” diye konuştu.

Yaptırım uygulanmalı

ABD Ermeni Ulusal Komitesi’nden Aram Hamparian ise saldırganlıklarının durdurulması için Türkiye’ye silah satışlarının derhal yasaklanmasının ve ayrıca Erdoğan ve yakın çevresine yönelik güçlü yaptırımlar uygulanmasını talep etti.

Hindistan Kökenli ABD’liler Vakfı Genel Müdürü Samir Kalra da “Suriye, Pakistan ve başka yerlerdeki tutumunu değiştirene kadar Türkiye'ye silah satmak pervasızlık olacak” dedi.

Kürtler desteği hak ediyor

Ortadoğu Forumu'nun Washington Projesi Müdürü Cliff Smith ise “Kürt güçleri IŞİD'e karşı mücadelemizde belirleyici bir ortak oldu ve ABD’nin desteğini hak ediyor. ABD hükümeti, Erdoğan'ın saldırganlığının bir bedeli olacağını bilmesini sağlamalı" çağrısında bulundu.

WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.