Türk rejimi tweet sevmiyor!

Dünya Haberleri —

.

.

  • Twitter’dan içerik kaldırma talebinde Türkiye dünya üçüncüsü.

Dünya’da en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarının başında gelen Twitter, 2012’den bu yana düzenli aralıklarla güncellediği şeffaflık raporunun yenisini dün yayınladı. Ocak-Haziran 2021 arası 6 aylık dönemi kapsayan rapora göre; Twitter 196 bin 878 hesaptaki işaret edilen içeriklerin kaldırılması için 43 bin 387 yasal talep aldı. Bu Twitter’ın ilk şeffaflık raporunu yayınladığı 2012’den beri kaydedilmiş en yüksek istatistik.

Türkiye başvuruda üçüncü

İçerik kaldırma taleplerinin yüzde 95’i Türkiye’nin de arasında bulunduğu 6 ülkeden geldi. En çok talep 18 bin 518 başvuruyla Japonya’ya ait. Japonya’yı 10 bin 448 taleple Rusya, 5 bin 454 taleple Türkiye, 4 bin 903 taleple Hindistan, 3 bin 26 taleple ABD ve 2 bin 88 taleple Güney Kore izledi. ABD'den Twitter'a ulaşan 3 bin 26 talep, toplam taleplerin yüzde 26'sını oluşturdu. 

Kaldırma oranında düşüş var

Twitter ise küresel taleplerin yüzde 54'üne yanıt olarak hesap sahiplerinden bildirilen içeriğin bir kısmını veya tamamını kaldırmasını istedi. Twitter, hükümetlerin bilgi taleplerinin yüzde 64'ünde ya kısmen bilgi paylaştı ya da hiçbir bilgi paylaşımında bulunmadı. Şirket, bu oranda bir önceki döneme kıyasla yüzde 9'luk bir düşüş olduğunu ifade etti.

4,7 milyon tweet silindi

Buna ek olarak Twitter, bu dönemde kendi kurallarını ihlal eden 4,7 milyon tweeti kendisi sildi. Yine rapor döneminde Twitter, çocukların cinsel sömürüsü politikasını ihlal ettiği için 453 bin 754 hesabı, terörizmi ve şiddeti özendirdiği için de 44 bin 974 hesabı kalıcı olarak kapattı.

Hükümetler daha müdahaleci

Raporda görüşlerine yer verilen Twitter Küresel Kamu Politikaları Başkan Yardımcısı Sinead McSweeney şu yorumu yaptı: “Dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin giderek daha müdahaleci olmaya ve içerik kaldırmaya çalıştığı bu zamanda benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıyayız. Mahremiyete ve ifade özgürlüğüne yönelik bu tehdit, tüm ilgimizi gerektiren son derece endişe verici bir eğilimdir. Twitter, şeffaflığa uzun süredir devam eden bağlılığımızı ve özgür, güvenli, küresel açık interneti savunma gerekliliğini vurgulamaktadır.”

HABER MERKEZİ

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.