Türk üssünde vuruldu

Dünya Haberleri —

  • DAİŞ’in üst düzey isimlerinden Maher el-Agal, Türkiye’nin işgali altındaki Efrîn’de ABD’nin hava saldırısında öldürüldü. El-Agal, DAİŞ lideri El Bağdadi, El Kureyşi ardından çetelerin “güvenli bölgesinde” öldürülen 3. DAİŞ lideri. 

DAİŞ’in üst düzey isimlerinden Maher el-Agal, Türkiye’nin işgali altındaki Efrîn’de öldürüldü. ABD’nin insansız hava aracıyla düzenlediği hava saldırısında ölen El-Agal, Suruç ve Sultanahmet’teki DAİŞ katliamlarının planlayıcısı ve bombaları sınırdan geçiren kişiydi. 

Pentagon, DAİŞ liderinin önceki gün ABD’nin askeri operasyonunda öldürüldüğünü duyurdu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada DAİŞ lideri Maher el-Agal’ın 12 Temmuz Salı günü insansız hava aracı saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. DAİŞ liderinin Türkiye sınırına 11 kilometre mesafedeki Efrîn’e bağlı Cinderêsê kasabası yakınlarında öldürüldüğü kaydedildi. Hava saldırısında El-Agal ile birlikte üst düzey bir DAİŞ’linin de ağır yaralandığı belirtildi. 

ABD Başkanı Joe Biden ise yaptığı açıklamada, saldırının “önemli bir teröristi sahadan uzaklaştırdığını ve IŞİD’in bölgedeki operasyonlarını planama, kaynak sağlama ve yürütme yeteneğini önemli ölçüde azalttığını” belirtti. 

DAİŞ’in ‘güvenli bölgesi’

Kuzey ve Doğu Suriye’de Türkiye’nin işgali altındaki alanlar aynı zamanda DAİŞ gibi çete örgütleri için de “güvenli bölgeler”. Türkiye sınırına yakın bölgelerde kendilerini korumaya alan çeteler, burada örgütleniyor ve birçok saldırının planını da buradan yapıyor. Türkiye’nin işgal saldırıları ve katliamlarına da ortak oluyor. Türk devleti ve çetelerin işgali altındaki bölgelerde birçok katliam düzenleyen, Türkiye’deki canlı bomba eylemlerinin de planlayıcısı olan DAİŞ lideri Maher el-Agal’ın Efrîn’deki hava saldırısında ölmesi de bu kirli ilişkiyi deşifre ediyor. 

Çetenin Şam Valisi

Maher el-Agal, Türk devleti ve ona bağlı çetelerin himayesi altında olan Girê Spî’ye bağlı Silûk kasabası doğumlu. DAİŞ'in Şam Valisi olan El-Agal, DAİŞ'in üst düzey liderleri sıralamasında 4. sırada. 

2 yıldır Efrîn’de

Gire Spî’deki savaş ardından Türkiye’ye sığınan El-Agal ardından Türk işgali altındaki bölgelere geri döndü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, DAİŞ’in önde gelen isimlerinden olduğunu belirttiği El-Agal’ın 2020 yılından bu yana ise Türkiye’nin işgali altıdaki Efrîn’de bulunduğunu kaydetti. 

Kimliği de Türkiye’den

Türk devletinin temin ettiği belge ve olanaklarla Türkiye ve Türkiye'nin işgali altındaki Bab ve Efrîn bölgelerinde yaşıyordu. Türk devletinin işgali altındaki Efrîn’de DAİŞ lideri için çıkartılan “Afrin Mahalli Meclisi Tanıtım Kartı” yazılı kimliğin üzerinde isminin “Khalid Subaih” olarak değiştirilerek koruma altına alındığı da dikkat çekiyor. Türkiye, çete üyelerine verdiği sahte belgelerle, onların hem Türkiye hem de işgali altındaki bölgelerde konfor içinde yaşamasına olanak tanıyor. 

Çete kardeşleri de öldürüldü

Aileden DAİŞ’li olan El-Agal’ın kardeşi Fayiz El-Agal da DAİŞ kontrolünde olduğu süreçte Reqa Valisiydi. 2020 yılının Haziran ayında Türk işgali altındaki Bab'ta Koalisyon güçlerinin düzenlediği operasyon sonucu öldürüldü. İzzo adlı kardeşi de aynı şekilde Koalisyon güçleri tarafından öldürüldü. 

Katliamlar faili

Maher El-Agal, aynı zamanda uluslararası aranan terörist listesinde yer alan "tescilli" bir katliamcı. Türk mahkeme tutanaklarında da adı "katliamlar faili" olarak geçiyor. Kuzey ve Doğu Suriye’deki birçok saldırıya katılan El-Agal, Türkiye’deki DAİŞ saldırılarının da planlayıcısı ve parçası. 

Kobanê’den Suruç’a

Türk devletinin desteğiyle 2014 yılında Kobanê’ye dönük saldırıda yer alan El-Agal, işgal altındaki Cerablus’ta da birçok katliama imza attı. Maher el Agal’ın aynı zamanda 33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç Katliamı’nın talimatını veren, planlayan ve bombayı sınırdan geçiren kişi.

Tutanaklarda da deşifre oldu

Bu bilgi, Suruç davası tutanaklarına da yansımış durumda. Suruç Katliamı’nın faillerinden Süleyman el-Agal, amcasının oğlu Maher el Agal’a ilişkin, mahkemede şu itirafta bulunmuştu: “Suruç patlamasının gerçekleştiği dönemde sınır emiri olduğunu bilmekteyim. Suruç patlamasının talimatını verdi ve bombayı temin ederek bombanın sınır geçişine aracılık etmiş.” 

Türk İçişleri Bakanlığı da 12 Ocak 2021’de yaptığı açıklamada, Süleyman el Agal’ın Suruç ve Sultanahmet patlamaları gibi birçok canlı bomba eyleminin planlayıcısı olduğunu belirtirken, Maher el-Agal ile birlikte hareket ettiği açıklamasında bulunmuştu. 

* * *

Üçü de Türkiye korumasındaydı

ABD, DAİŞ’in üst düzey isimlerinden Maher el-Agal’dan önce de DAİŞ liderlerine nokta operasyonu düzenledi. Hepsi de Türkiye’nin işgali altındaki alanlarda öldürüldü. 

* DAİŞ lideri Ebu Bekir el-Bağdadi, önemli ve stratejik Türk sınır kasabası Reyhanlı’ya yaklaşık 4 kilometre mesafede Barişa’da bir eve Ekim 2019’da düzenlenen baskında öldürüldü. 

* DAİŞ’e Karşı Uluslararası Koalisyon güçleri geçtiğimiz Şubat ayında ise QSD ortaklığıyla gerçekleştiği operasyonda Bağdadi’nin halefi Haşimi El Kureyşi’yi, Türkiye sınırına yakınında, Reyhanlı’ya 4 kilometre mesafedeki Atmeh’te öldürdü. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.