Türkiye en güvenilmez ülke

Dünya Haberleri —

.

.

  • Marshall Fonu’nun her yıl 14 ülke vatandaşları ile yaptığı kamuoyu anketinde Türk devleti yine şaşırtmayacak güvenilmezlikteki istikrarlı yerini korudu. Türkiye en güvenilmez devlet oldu.
  • İklim krizi ve değişen jeopolitik ve Jeoekonomik sorunların öne çıktığı ankette, ankete katılan Türklerin büyük çoğunluğu ne devletlerine ne de Avrupa Birliği ve ABD’nin programlarına güvensizlik beyan etti. 

Alman Marshall Fonu tarafından Amerika, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya, Portekiz, İsveç, Polonya, Romanya, Litvanya ve Türkiye’de yapılan kamuoyu anketlerine göre hazırlanan Transatlantik Eğilimler 2023 raporunda, Türkiye en güvenilmez ülke oldu. 
Yaşanan iklim krizinin yarattığı dengeler ve değişen jeopolitik ve jeoekonomik koşulların analizi için Alman Marshall Fonu tarafından 14 ülkede yapılan kapsamlı kamuoyu araştırmasından Türk devletine dair sürpriz olmayan sonuçlar çıktı. 2023 raporunda çok kutuplu bir dünya düzenine evrilen derin jeopolitik ve jeoekonomik dönüşümün belirtileri öne çıkıyor. “Kamuoyunun önceliklerini anlamanın değişmekte olan stratejik iklimde daha etkili kamu politikaları geliştirmek için kritik olduğunun” kaydedildiği Translatlantik Eğilimler 2023 raporu, iklim değişikliğinin ve göçün en önemli güvenlik meseleleri olduğuna dikkat çekiyor.

Avrupa’ya göç ediyorlar ama! 
Türk devletinden en çok insanın göç ettiği AB bölgesine dönük olumsuz algının üst seviyede olduğu anlaşılan raporda AB politikalarını olumlayan Türk oranı yarı yarıyada kaldı. Dünya düzeni, Transatlantik ilişkiler, güvenlik ve savunma, Çin ve küresel meselelerle ilgili soruları içeren anketin yapıldığı 14 ülke içinde Türkiye, AB'nin küresel ilişkilerdeki etkisini yüzde 51'le “çok olumlu” ve “genellikle olumlu” olarak görse de 14 ülke içinde Avrupa'ya bakışı en olumsuz ülke olarak göze çarpıyor. Öte yandan Romanya ve Türkiye'nin Çin'in küresel ilişkilerdeki etkisine en olumlu bakan ülkeler olması dikkat çekiyor. Buna göre Romenler'in yüzde 48'i, Türkler'in de yüzde 45'i, Çin'in küresel alandaki etkisini “çok olumlu” ve “genellikle olumlu” olarak tanımlıyor. Benzer bir durum Rusya için geçerli. Buna göre Türkiye yüzde 38, Romanya ise yüzde 24'le 14 ülke içinde Rusya'nın küresel ilişkilerdeki etkisini “en olumlu” gören iki ülke.

Kimse Türkiye’ye güvenmiyor
Anketin “en güvenilir ortak ülkeler” sorusuna verilen yanıtlara göre Kanada, Almanya ve İsveç en fazla puan toplayan ülkeler olurken Türkiye, en az güvenilir ülke olarak 14 ülke arasında en sonda yer alıyor. Buna göre Türkiye, 14 ülkeden ankete katılanların sadece yüzde 25'inden “güvenilir” olarak onay alıyor.
Rapora göre ankete katılan Almanlar'ın sadece yüzde 16'sı, İsveçliler'in de yüzde 14'ü Türkiye'yi “güvenilir” olarak görüyor. Türk katılımcılar da ortak ülkelerle ilgili benzer hisler benziyor. Örneğin Türkler'in yüzde 57'si, Fransa'nın “güvenilmez” olduğu görüşünde.

Kendilerini de güvenilir bulmuyorlar
Alman Marshall Fonu'nun raporu, Türkler'in Türkiye'nin de güvenilir bir ülke olmadığını düşündüğünü ortaya koyuyor. Kendi ülkeleri hakkında olumsuz düşüncelere sahip olan Türkler'in yüzde 47'si Türkiye'nin Amerika, yüzde 56'sı da Avrupa ülkeleri açısından güvenilir bir ülke olduğu kanısında. Bu oranlarla Türkiye, “Ülkenizin ABD ve AB için güvenilir bir ortak olduğunu düşünüyor musunuz?” şeklindeki soruya en olumsuz yanıtı veren ülke. Türkler'in yüzde 28'i ABD-AB ilişkilerinin ilerleyeceğini, yüzde 24'ü ise kötüleşeceğini düşünüyor.

Göçmen düşmanlığı rapora yansıdı
Türkiye'de “Önümüzdeki yıllarda ülkenizin yanıt vermesi gereken en önemli güvenlik meselesi” sorusuna verilen bir numaralı yanıtın göç ve terör olduğu göze çarpıyor. Türkiye, 14 ülke içinde yüzde 43'le göçten, yüzde 17 ile de terörden en çok kaygılanan ülke. Buna karşın Türkiye, yüzde 9 ile Litvanya'dan sonra iklim değişikliğini en önemli güvenlik meselesi olarak gören ülkeler arasında sondan ikinci. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.