Bir ayda 136 bin göçmen

Dünya Haberleri —

Sudan göç/Foto:AFP

Sudan göç/Foto:AFP

  • Birleşmiş Milletler, Sudan'da 15 aydır devam eden savaşta Sennar eyaletinde son bir ayda 136 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. Ülke geneli için "etnik temizlik" ve kıtlık uyarıları var.

Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamaya göre Afrika’nın doğusunda iç savaşla yüzleşmek zorunda kalan Sudan halkı, ‘etnik temizlik’ soykırım ve kıtlıkla boğuşuyor. Sudan'ın güneydoğusundaki Sennar Eyaleti’nde ordu ile çatışan paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (RSF) başlattığı saldırılardan bu yana 136.000'den fazla insanın yerinden edildiği belirtti. Açıklamada, bunun ülkede Nisan 2023'ten bu yana süren savaşın en son yerinden edilme dalgası olduğu açıklandı. Savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 10 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Savaş, özellikle RSF'nin kontrolündeki bölgelerde "etnik temizlik" suçlamalarına ve kıtlık uyarılarına yol açtı.

Kitlesel göç Haziran’da başladı

RSF’nin Haziran'da ticaret bölgesi olan Sennar şehrini ele geçirmek için başlattığı operasyonda daha küçük kentler olan Sincah ve el-Dinder'e de yöneldi. Bu durum, her üç bölgede yaşayan sivillerin, Mavi Nil Eyaleti'ndeki komşu el-Gadarif ve Mavi kentlerine göç etmesine yol açtı. Aktivistler, yeni gelenler için ellerinde çok az barınma ve gıda yardımı olduğunu belirtiyor. Mavi Nil Eyaleti, yerlerinden edilen 285.000'den fazla insana ev sahipliği yapıyor. Bu da son iki hafta içinde yerinden edilen kişilerden çoğunun ikinci veya üçüncü kez sürülmek zorunda kalmış olabileceği anlamına geliyor.

15 bin kişi öldü

Nisan 2023'te başlayan iç savaş, 18 eyaletin bulunduğu ülkenin 10 eyaletinde devam ediyor. Hükümet ordusu doğu ve kuzeydeki eyaletleri kontrol ederken, RSF batı ve güney eyaletlerinin kontrolünü elinde bulunduruyor.

BM rakamlarına göre, en büyük kıtlık risklerinden birinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalarda en az 15 bin kişi hayatını kaybetti. En az 25 milyon kişinin de insani yardıma muhtaç olduğu tahmin ediliyor. HARTUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.