Türkiye en kötü 10'da

Yoksulluk

Yoksulluk

  • Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) 148 ülkeyi kapsayan raporuna göre Türkiye'nin, 2023'te "çalışanlar için en kötü 10 ülke" arasında gösterildiğini hatırlatan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, emekçilerin sorunlarının katlanarak büyüdüğünü söyledi. 

CHP Malatya Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Veli Ağbaba, 2023 yılını emekçiler için değerlendirdi.

Avrupa’nın en düşük ücreti

Türkiye, 2023'te vatandaşına en düşük asgari ücreti veren Avrupa ülkeleri arasında yer aldı. Hollanda’da bin 995 euro, Türkiye’de bugünkü kurla 351 euro.

İş cinayetleri katlandı

AKP’li yıllarda fabrikalar, atölyeler, madenler işçi mezarlığına dönüştü. 2023'ün ilk 11 ayında en az bin 772 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

7200 prim günü tutulmadı

2023 Genel seçimlerinden önce 4 (b) Bağ-Kurlulara prim gününü 9000 günden 7200 güne düşürme sözü verilmesine rağmen aradan geçen 7 ayda bu söz tutulmadı.

Emekli maaşı eridi

AKP’nin yönetime geldiği 2002'de en düşük emekli maaşı 240 TL iken asgari ücret 184 liraydı. Aralık 2023'teki asgari ücrete göre şu an emekli maaşı yüzde 65’ine geriledi.

Taşeron işçiler bekliyor

696 sayılı KHK ile 'kadroya' geçirilen taşeron işçilerin dışında kalan taşeron işçiler için 2023 de hayal kırıklığıyla geçti. 150 bin civarında çalışan işçi bu düzenlemelerin dışında kaldı ve kamuda daimi işçi kadrosuna alınmadı.

Enflasyonda Avrupa lideri

Türkiye 2023'de enflasyonda Avrupa birinciliğini kimseye kaptırmadı, dünyada da üst sıralardaki konumunu korudu.

Ücretliler milli gelirin azı

Toplam istihdamın yüzde 71’ini oluşturan ücretliler, üçüncü çeyrek verileri esas alındığında gelirin yalnızca yüzde 32’sini alıyor.

Sadece yüzde 7,4’e TİS

Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında toplu iş sözleşmesi (TİS) kapsamının en düşük olduğu 2. ülke konumunda yer alıyor. Türkiye’de çalışanların sadece yüzde 7,4’ü toplu sözleşme kapsamındadır.

Yeni yıla 8 milyon işsizle

Son açıklanan resmi rakamlara göre 8.1 milyon işsizle yeni yıla girildi. Türkiye’de 8.7 milyon kişi kayıt dışı çalışıyor. Kadınlarda işgücüne katılım oranı yüzde 36’dır.

Haftalık çalışma 44 saat

Avrupa’da haftalık ortalama çalışma süresi 36 saat iken, Türkiye’de ilk 10 ayda ortalama 44,3 saatti.

Yarısına işsizlik maaşı yok

İlk 11 ayda işsizlik ödeneğine 1 milyon 353 bin kişi başvurdu, yalnızca 611 bin kişi işsizlik ödeneğinden faydalanabildi. Her 100 işsizlik ödeneği başvurusundan 55’i geri çevrildi.

İşçi düşmanlığına devam etti

Sendikal örgütlenme gibi temel sosyal haklarını kullanmak isteyen işçiler çeşitli zorluklarla karşılaştı. Agrobay işçileri, Özak Tekstil örneklerinde olduğu gibi birçok işçi eylemine devlet güçleri sert bir şekilde saldırdı.

En kötü 10 ülke içinde

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) 148 ülkeyi kapsayan raporuna göre Türkiye, 2023'te "çalışanlar için en kötü 10 ülke" arasında gösterildi. "Hukukun üstünlüğü ilkesi bulunmadığından işçi haklarının güvence altına alınamadığı" ülkeler arasında Türkiye’nin yanında, Bangladeş, Ekvador, Mısır, Esvatini, Guatemala, Myanmar, Tunus, Belarus ve Filipinler bulunuyor.

 

*****

Köprü ve otoyollara zam

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), yeni yılla birlikte köprü ve otoyol ücretlerine zam yapıldığını duyurdu. KGM'nin işlettiği otoyollarda otomobil için en düşük geçiş ücreti 9, en yüksek geçiş ücreti 84, boğaz köprüleri tek yön otomobil geçiş ücreti ise 15 TL oldu. Yeni tarife dünden itibaren uygulandı.

 

*****

Yoksulluk sınırı 47 bin lirayı aştı

Türk-İş Araştırmasının Aralık 2023 sonucuna göre; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 14 bin 431 TL’ye yükseldi. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık vb. ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 47 bin 009 TL’ye yükseldi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.