Türkiye “en kötüler” listesinin müdavimi oldu

Dünya Haberleri —

foto: AFP

foto: AFP

  • Türkiye’de yaşanan iş cinayetlerindeki korkunç rakamlar ve işçi haklarındaki ihlaller Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) raporuna da yansıdı. Rapora göre Türkiye işçiler için en kötü 10 ülke arasında.

 

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) “Küresel Haklar Endeksi-2021” raporunu açıkladı. ITUC, Türkiye’de işçilere, sendikalara, hak savunucularına yönelik baskılara dikkat çekti ve Türkiye’yi “işçiler için en kötü 10 ülke” arasında gösterdi. Rapora göre Türki’ye de hükümetin hak ve özgürlükler üzerindeki ağır baskıları sürdü. İşçi ve insan hakları savunucuları, sendika temsilcilerinin evlerine baskın düzenlendi, gerekçesiz olarak tutuklandı.

ITUC raporunda, işçi hakları konusunda sınıfta kalan ve en kötüler arasında yer alan Türkiye’nin yanı sıra Bangladeş, Beyaz Rusya, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Honduras, Myanmar, Zimbabve ve Filipinler de en kötü ülkeler arasında yer alıyor.

“Küresel Haklar Endeksi-2021” raporunda yer alan temel belirlemeler şunlar oldu:

  • *Myanmar, Brezilya, Kolombiya, Filipinler, Nijerya ve Guatemala’da sendikacılar öldürüldü.
  • * Ülkelerin yüzde 79’unda toplu sözleşme, yüzde 87’sinde grev hakkı ihlal edildi, hükümete karşı greve gidenlere şiddet uygulandı.
  • *Toplantı hakkı ve ifade özgürlüğünü baskılayan ülke sayısı arttı, keyfi tutuklamalar ve gözaltılar yaşandı.
  • * Ülkelerin yüzde 74’ünde işçilerin sendika kurma veya sendikaya üye olma hakkı gasp edildi.

FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.