Türkiye hapishanesi!

Dünya Haberleri —

❏

  • AKP/MHP faşizmi eliyle muhalifler için “yarı açık cezaevine” dönüştürülmek istenen Türkiye’de her 100 bin kişiden 984’ü ya tutuklu ya da denetimli serbestlik kapsamında gözetim altında bulunuyor.

 

İsviçre’deki Lozan Üniversitesi, Avrupa Konseyi için Türkiye’deki tutsaklara ilişkin rapor hazırladı. Rapora göre Türkiye’de, Ocak 2020 itibarıyla, nüfusun yüzde 1’i cezaevinde ya da denetimli serbest altında.

Rapora göre Türkiye’de, 31 Ocak 2020 itibarıyla, her 100 bin kişiden 984’ü ya tutuklu bulunuyor ya da denetimli serbestlik kapsamında devlet kurumlarına düzenli bilgi vermek zorunda bırakılıyor. Bu rakam, Avrupa ortalamasının üç katından fazla. Avrupa’da her 100 bin kişiden 265’i bu kapsamda devlet gözetimi altında bulunuyor.

Rapor, Türkiye’de denetimli serbestlik kapsamına alınanların sayısının 2019’da 2020’ye yüzde 6,1 artış gösterdiğini de ortaya koyuyor.

BBC’nin haberine göre denetimli serbestlik altındaki kişilerin sayısında Avrupa’da ilk üç ülke, 100 bin kişide 643 kişiyle Polonya, 627 kişiyle Türkiye ve 568 kişiyle Litvanya. Bu ülkeleri 562 kişiyle Gürcistan takip ediyor.

Lozan Üniversitesi’ne bağlı araştırmacılar, Gürcistan, Litvanya ve Türkiye gibi ülkelerde denetimli serbestliğe maruz bırakılan kişi sayısının tutuklu kişi sayısına neredeyse eşit olduğuna dikkat çekilerek “denetimli serbestliğin tutukluluğa alternatif değil ilave tedbire” dönüştürüldüğünün altı çiziliyor.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.