Türkiye şantajda el attırıyor!

Dünya Haberleri —

İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist

İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist

  • İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliklerini pazarlık konusu haline getiren Türk devleti, şantajda el attırmaya devam ediyor. İsveç medyası, Türkiye’nin İsveç Savunma Bakanı’nın görevden alınmasını istediğini yazdı.

İsveç’te yayımlanan Expressen gazetesinin haberine göre; Türkiye, NATO üyeliği karşılığında yaklaşık 10 yıl önce Kürt derneklerin organize ettiği bir etkinliğe katılan Savunma Bakanı Peter Hultqvist'in de görevden alınmasını talep ediyor. Haberde, "Türkiye'deki askeri temsilcilerle çeşitli vesilelerle temas kurmuş olan bir kaynak, Türkiye'nin Hultqvist'in görevinden alınmasını istediğini söylüyor. Kaynağa göre bu durum İsveç ve Türkiye'deki hükümet temsilcileri arasındaki temaslarda da dile getirilmiş olmalı” denildi.

Bakan’dan tokat gibi yanıt

2011 yılında katıldığı etkinlikle ilgili gazeteye bir yazı gönderen Savunma Bakanı Hultqvist ise "Şimdi olduğu gibi o zamanlar da Kürt sorununun demokratik yollarla ve müzakerelerle çözülmesi gerektiğine inandığımı söyledim. Bunu bugün de söylüyorum" dedi.

Silah ambargosu kalkıyor

Diğer yandan İsveç'in Türkiye'ye 2019 yılında uygulamaya başladığı silah ambargosunu kaldırmaya hazırlandığı ortaya çıkmıştı. İsveç'te silah satışına lisans veren ISP adlı kuruluşun Savunma Sanayi Dairesi Başkanı Karl Evertsson, mevcut koşullara göre yeni bir pozisyon aldıklarını söylemişti.

Kakabaveh’in oyu belirleyici 

Öte yandan bugün İsveç Meclisi’nde yapılacak gensoru oylamasında NATO üyeliği için Türkiye’ye boyun eğilerek, Erdoğan ile anlaşma yapılmasına şiddetle karşı çıkan bağımsız Kürt Milletvekili Amineh Kakabaveh'in tek oyunun belirleyici olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kakabaveh, gensoru oylamasında Johansson aleyhinde oy kullanacak.

Kabul edilirse istifa gündemde

Meclisteki sağ partiler, çetelerin son yıllarda artan silahlı çatışmalarının önlenememesi nedeniyle 2 Haziran'da Adalet ve İçişleri Bakanı Morgan Johansson hakkında gensoru önergesi vermişti. Demokrat Parti Başkanı ve Başbakan Magdalena Andersson ise Johansson hakkında verilen gensoru kabul edilirse, hükümet olarak istifa edeceklerini açıklamıştı. 

STOCKHOLM

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.