Türkiye suyu silaha çeviriyor

Dünya Haberleri —

  • Türk devletinin, Kuzey-Doğu Suriye’ye karşı su kaynaklarını silah olarak kullanması Der Spiegel’e de haber konusu oldu.

 

Der Spiegel’in haberinde, Suriye’de yaz mevsiminin en sıcak günlerinde su sıkıntısı yaşandığı, milyonlarca kişinin açlık ve susuzluk tehlikesi altında olduğuna dikkat çekilerek su sıkıntısında Türkiye’nin rolünün altı çizildi.

Suriye’deki su eksikliğinin sebebinin, hem Fırat hem de Dicle nehirleri üzerinde inşa edilen barajlar olduğuna işaret edilen haberde ”Bu barajlarda tutulan su nedeniyle söz konusu iki nehire hayati ölçüde muhtaç olan Suriye ve Irak’ta su sıkıntısıyla mücadele ediliyor” denildi.

Haberde, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Tişrin Barajı yetkilisinin ”Uluslararası anlaşmalara göre Fırat üzerinden saniyede 500 metreküp suya sahip olmamız gerekiyor. Şu anki seviye ise 200 metreküp” açıklamasına yer verildi. Uzmanların da bu durumun sonuçlarını ”tam bir felaket” olarak niteledikleri aktarıldı.

Tişrîn Barajı, ülkenin 2. büyük barajı ve milyonlarca insan burada üretilen elektrik enerjisini kullanıyor. Normal şartlar altında 800 megavat gücünde elektrik üretme kapasitesine sahip baraj, şu an su seviyesinin yetersizliği nedeniyle ancak 200 megavat kapasiteye erişebiliyor.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından Temmuz’da yapılan bir açıklamada da Fırat ve Dicle nehirlerinde görülen su seviyesindeki bu denli hızlı bir düşüşün benzerinin daha önce hiç yaşanmadığı bildirildi. Ortadoğu ülkelerinde 50 dereceye varan sıcaklıklara neden olan hava dalgasının da Fırat’ın su seviyesinde haftalardır görülen düşüklüğü açıklamadığı belirtiliyor.  BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.