Türkiye’nin derdi muhalifler

Dünya Haberleri —

.

.

  • Türkiye bir kez daha İsveç’ten muhaliflerin iadesini isterken Sol Parti İsveç Milletvekili Håkan Svenneling, “Bu görüşme, Türkiye ile yapılan utanç verici anlaşmanın devamıdır” dedi.

İsveç Adalet Bakanlığından bir heyet Ankara'da Türk Adalet Bakanlığında görüşmeler gerçekleştirdi. NATO üyelik görüşmeleri kapsamındaki görüşmede Türkiye bir kez daha muhaliflerin iadesi talebini gündemleştirdi. Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi’nde 28 Haziran 2022 tarihinde imzalanan Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan “Daimi Ortak Mekanizma” toplantıları kapsamındaki görüşme yedi saat sürdü. Türk Adalet Bakanlığı yapılan görüşmede, İsveç’ten bir kez daha muhaliflerin iadesini istedi. İade talepleri daha önce reddedilenlere ilişkin iade talebinin de yeniden gündeme getirildiği bildirildi. 
Görüşme, İsveç’in NATO üyeliğine onay verilmesi karşılığında 2019’dan beri Türkiye’ye uyguladığı ambargoyu kaldırması ve silah satışının önünü açması ardından gerçekleşti. 

Müzakereci değişmeliydi
Gazetemize konuşan İsveç Sol Parti Milletvekili Håkan Svenneling, İsveç-Türkiye görüşmelerinin Madrid’de imzalanan anlaşmanın bir sonucu olduğunun altını çizerek, “Madrid’deki utanç verici anlaşmaya dayanan toplantılar” dedi. Svenneling, seçimlerden sonra Türkiye ile NATO müzakerelerine eski Başbakan Magdalena Anderssons’un sekreteri Oscar Stenström’ün devam etmesini de eleştirdi. 
İsveç’te Türkiye ile yapılan anlaşmalara şiddetle karşı çıkıldığının altını çizen Svenneling, “İsveç’te pek çok kişi hükümetin Türkiye ile imzaladığı anlaşmalara şiddetle itiraz ediyor. Türkiye ile yapılan anlaşma zamanla netlik kazanacaktır” diyerek ekledi: “Erdoğan’ın İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ne kadar direnebileceği de önemli.”

2019’da utanç duyuyorlardı
İsveç’in Türkiye’ye silah ambargosuna son vermesini de eleştiren Svenneling, “İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye’ye verdiği imtiyazların bir parçasıdır. 2019 sonbaharında İsveçli şirketler, Türkiye’nin Efrîn’e yönelik saldırısında malzemelerinin kullanılmasından utanç duyuyorlardı. Şimdi, İsveç silahları Türkiye’nin haksız savaşında bir kez daha kullanılacak görünüyor” diyerek, bunun kabul edilemez olduğunu kaydetti. 
HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.