Tutukladı, çünkü Hakkari sınırda!

  • Hakkari’nin Gever ilçesinde iki kişi, “Hakkari iki ülke sınırına yakın olduğu için” tutuklandı. Av. Metin Adıyaman, bölgeye ve kişiye özel hukuk uygulandığını söyledi. 

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 6 Temmuz’da polis kontrol noktasında durdurulan Z.A. ve S.İ. isimli iki kişi gözaltına alındı. Haklarında devam eden adli soruşturma bulunan, ancak yakalama kararı olmamasına rağmen gözaltına alınan iki kişi, alınan savcılık ifadelerinin ardından sevk edildikleri Yüksekova Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Mahkeme, iki kişinin tutuklanmasını ise “Bölgenin (Hakkari) coğrafi koşulları ile iki ülkeye sınır konumunda olması dikkat alınarak adı geçenlerin kaçma şüphesi altında bulundukları” gerekçesine dayandırdı.

Avukat Metin Adıyaman, tutuklama gerekçesinin Hakkari’nin coğrafi koşullarıyla ile iki ülkeye sınır konumunda olması olduğunu belirterek, ”Tanık olduğumuz tutuklama kararının gerekçesi sırf kişilerin yakalandığı yerin Hakkari olmasından dolayıdır. Sırf bulundukları yerin coğrafi koşulları dikkate alınarak kişilerin tutuklanması yasal anlamda gerekçesizdir, yasal dayanağı yoktur ve hukuka da aykırıdır. Bir bölgenin bir ülkeye sınır olması tutuklama gerekçesi olamaz. Bunu kaçma şüphesine dair somut bir delil olduğu da iddia edilemez, iddia edilse bile hukuka aykırılık oluşturur. Tamamıyla hukuktan, yasadan ayrı, bölgeye ve kişiye özel bir karar oluşturulmuş. Türkiye’nin başka bir yerinde örneğin özellikle batı sınırlarında böyle bir tutuklama gerekçesine rastlayamazsınız” dedi. 

Uygulanan tutuklama kararından yola çıkılarak hukukun artık uygulanmadığı ve yasaların askıya alındığı dile getiren Adıyaman, şöyle devam etti: ”Artık bölgede hukuk, toplumun veya kişilerin hareketlerinden imal edilip uygulanmaya çalışılıyor. Suç fiilleri yasalarda sayılmıştır. İnsanlar bunları dikkate alarak yaşamını sürdürüyor ama bir yerden sonra bir bölgeye özel hukuk oluştuğu zaman o bölgede yaşayan insanların ve toplumun tüm hareketleri artık şüpheli hale gelmeye başlar. Artık bu durum mahkemeler yoluyla adli ve idari işlemlerle soruşturma veya kovuşturmaya gerekçe yapılıyor. Bu tutuklama gerekçesini yasaya ve hukuka uygun olduğunu iddia etmek kesinlikle mümkün değildir.”  HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.