Ukrayna’da esir takası

Dünya Haberleri —

.

.

  • Rusya ile Ukrayna arasında yapılan esir takasında 8'i subay 106 Ukraynalı asker serbest bırakıldı. Esirlerin çoğunluğunun Bahmut hattında savaşanlar olduğu açıklandı.  

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasında esir takasının yapıldığını belirtti.
Yermak, 8'i subay 106 Ukraynalı askerin serbest bırakıldığını kaydetti. Ukrayna'ya iade edilen askerlerin genelde Bahmut yönünde görev yaptığına dikkati çeken Yermak, "Serbest bırakılanların çoğu kayıp olarak kabul edilmişti. Onların her biri devletimizin birer kahramanıdır. Bu kişilerin yakınları zor bir süreçten geçti." ifadelerini kullandı.
Rusya'nın insan hakları ombudsmanı Tatiana Moskalkova, Rus paralı asker grubu Wagner'in bir esir takasında bulunduğunu doğruladı, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.
Wagner, Rusya'nın Bakhmut şehrine aylar süren saldırısında kilit bir rol oynadı ve her iki taraf da şiddetli çatışmaları bir "kıyma makinesine" benzetti.
Ukrayna askeri istihbaratı, esir takaslarında 139'u sivil olmak üzere 2 bin 430 Ukraynalının serbest bırakıldığını açıkladı.

Ölen Türk ve ABD’li de gönderiliyor
Rusya’nın paralı asker grubu Wagner Ukrayna’nın Bahmut kentindeki çatışmalarda hayatını kaybeden bir ABD vatandaşıyla, havaya uçurulmuş bir binada ölü bulunan bir Türk vatandaşının naaşlarını geri gönderdiğini duyurdu. Ölen Amerikalı'nın eski bir ABD özel kuvvetler mensubu olan Nicholas Maimer olduğu açıklandı.Wagner Grubu'na bağlı paralı askerlerin paylaştıkları bir videoda, iki ahşap tabutu çivileyerek kapattıkları ve tabutlardan birinin üzerine ABD diğerinin üzerine de Türk bayrağı koydukları görüldü. Tabutların yanında duran Wagner’in kurucusu Yevgeni Prigojin’in, "Bir Amerikalı ve bir Türkiye vatandaşının naaşlarını mahkumlarla birlikte iade ediyoruz" dediği duyuluyor.
Prigojin, ABD vatandaşının Bahmut'un "yuva" olarak bilinen bir bölgesindeki çatışmalarda öldüğünü; Türk vatandaşının ise Ukraynalı güçlerin havaya uçurduğu bir binanın enkazında bir Türk kadınla birlikte ölü bulunduğunu söyledi. Naaşının gönderileceği belirtilen Türk vatandaşının ismi açıklanmazken, Prigojin Türk kadının cansız bedenine ise ulaşılamadığını belirtti.

Afganistan’da ölenden daha çok
Prigojin, Bahmut’ta Sovyetler Birliği'nin Afganistan'da 1979 ile 1989 arasındaki 10 yıllık savaşındaki askeri can kaybının tamamından daha fazla askerin öldüğünü söyledi. Bahmut'ta Ukrayna’nın 50 bin ila 70 bin yaralısı ve 50 bin can kaybı olduğunu söyleyen Prigojin, savaş sırasında kendi paralı askerlerinden de yaklaşık 20 bin kişinin öldüğünü öne sürdü. BAHMUT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.