Finlandiya: Veto kalkarsa Türk İHA’sı alırız

Dünya Haberleri —

Pekka Haavisto

Pekka Haavisto

  • Finlandiya, NATO üyeliği için bir cazibe atağı başlatarak, üye olmaları halinde Türk insansız hava araçları satın alabileceğini ve silah satış kurallarını gevşetebileceğini duyurdu.

Finlandiya’dan Türkiye’yi ikna etmek için rüşvet gibi bir teklif geldi. Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkesinin NATO üyesi olması halinde silah satış kurallarını gevşetebileceğini, Türkiye ile silah anlaşmaları yapabileceğini ve Türk insansız hava araçları satın alabileceklerini söyledi. 

Önce müzakerelere bakalım

Finlandiya'nın Türkiye'ye silah ambargosu uygulamadığını belirten Haavisto, Türkiye’nin ürettiği İHA ve SİHA’lara atıfta bulunarak, “Türkiye'de Finlandiya'nın ilgisini çekebilecek bazı silah teknolojileri var. Herkes bu dronları ve diğer sistemleri takip etti. Ama acele etmek istemiyorum. Önce mevcut müzakerelerin durumuna bakalım” dedi. Haavisto, üye olabilmek için İsveç ve Finlandiya'nın “ödevlerini” yapmak zorunda olduklarını ancak NATO'nun Haziran sonunda Madrid'de yapacağı zirvede ilerleme olasılığını da dile getirdi. 

Erdoğan’ın damadı satıyor

Türkiye'de iki ana insansız hava aracı (İHA) üreticisi var. En çok aranan Bayraktar TB2 ve Bayraktar Akıncı insansız hava araçlarının üreticisi Baykar Savunma. Şirketin teknik müdürü Selçuk Bayraktar ise Finlandiya ile İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkan Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı. 

HELSİNKİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.