Villumsen kimyasal silah kullanımını sordu

Dünya Haberleri —

.

.

  • Avrupa Parlamentosu(AP) Üyesi Nikolaj Villumsen, Avrupa Birliği Konseyi’ne Türk ordusunun kimyasal silah kullanması konusunda bir soru önergesi verdi.

Avrupa Parlamentosu Üyesi, Kürt dostluk grubundan Avrupa Birleşik Solu, İskandinav Yeşil Solu Konfederal Grubundan Nikolaj Villumsen, Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler (IPPNW), tarafından “Türkiye Kimyasal Silahlar Sözleşmesini İhlal Ediyor mu”  başlıklı raporuna dayanarak AB Konseyi’ne soru önergesi sundu.

Kimyasal kullandıklarını kabul ettiler 
Önergede, raporda yer alan şu bilgilere dikkat çekildi:  “Kuzey Irak'taki olası Kimyasal Silahlar Sözleşmesi ihlallerine ilişkin bağımsız bir soruşturmaya acilen ihtiyaç var. Türkiye'nin Kürt savaşçılara karşı olası yasadışı kimyasal madde kullanımı vurgulanmakta. Buna klor gazının olası kullanımı da dahildir. Üst düzey bir Türk askeri yetkilisi, kimyasal maddelerin muharebede fiilen kullanıldığını kabul etti. Bu tür kullanımlar, Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretimi, Stoklanması ve Kullanımının Yasaklanması ve İmha Edilmesi Hakkındaki Sözleşme'de açıkça yasaklanmıştır”

Konsey tarafından açığa çıkartılması istenen maddeler şöyle; 
“-AB Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün(OPCW) İddiaları araştırması için ne zaman çağrı yapacak? 
-AB’ye başvuran bir ülkenin kimyasal silah kullanmasının olası sonuçları nelerdir? 
-AB’nin kimyasal savaş ajanlarının yasa dışı kullanımını kabul edilebilir bulduğu koşullar var mı, varsa bu koşulları nelerdir?” HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.