Viyana’da Özgür Doğan için eylem

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Avusturya’nın başkenti Viyana’da onlarca Kurdistanlı ve enternasyonalist, Avusturya’nın Türkiye’ye iade kararı verdiği Özgür Doğan için “Siyasi sığınma talebi bir insan hakkıdır” diyerek yürüdü.

Viyana’nın Platz der Menschenrecht meydanında gerçekleşen yürüyüşte Avusturya hükümetine iade kararından vazgeçmesi çağrısı yapıldı. Kentin en işlek caddelerinden olan Platz der Menschenrechte’den Heldenplatz’a kadar yürüyen kitle, “Siyasi sığınma talebi bir insan hakkıdır” pankartı taşıdı. Defend Kurdistan siyasi kişiliklere ret kararı verilerek, sınır dışı edilmesinin hayati tehlike yarattığını söylediği açıklamasında, “Türkiye'de siyasi olarak aktif olmalarına ve orada zulüm görmelerine rağmen, Kürtlere ve Türkiye'deki muhalif üyelere artık Avusturya'da uluslararası koruma sağlanmıyor. Uluslararası korumanın reddedilmesi, Avusturya devletinin jeopolitik ve ekonomik işbirliğine dayanan Türkiye dostu politikasının bir parçası” denildi.
Açıklamada, özel olarak Kürt aktivisti Özgür Doğan’ın durumu dile getirildi ve şunlar belirtildi: “Özgür Doğan, altı buçuk yıldan sonra sığınma talebi reddedildi ve Türkiye’ye sınır dışı edilmesi kararı alındı. Özgür Doğan, 2014-2017 yılları arasında barbar örgüt İslam Devleti'ne karşı direnişte yer alan gönüllü bir gazeteciydi ve Rojava'daki gönüllü kuruluşlarla dayanışma içinde oldu. 2017 yılında DAİŞ’in bombalı saldırısında başından ve vücudunun çeşitli yerlerinden ağır yaralandı. Bu nedenle 2017 yılında Rojava'yı terk etmek zorunda kaldı ve siyasi mülteci olarak Avusturya'ya sığınma talebinde bulundu. Sığınma başvurusunda bulunduktan iki yıl sonra Avusturya'da haksız yere tutuklandı ve ancak 6 ay tutuklu kaldıktan sonra masumiyeti kanıtlandığı için beraat etti. Hakkında yakalama kararı ve Türkiye'de birçok suçlama bulunan Ö.D.'nin 6 yıl sonra sığınma başvurusu reddedildi ve kendisinin bir an önce Türkiye'ye sınır dışı edilmesine karar verildi. Avusturya'nın son dönemde siyasi mültecilere karşı giderek artan oranda uyguladığı hukuksuzluk bir kez daha kanıtlandı. Özgür Doğan, Dublin prosedürü nedeniyle şu anda diğer Avrupa ülkelerinde sığınma talebinde bulunamıyor. ” denildi.
Eylemde Özgür Doğan’ın eylem için gönderdiği mesaj da okundu. VİYANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.