‘Ya sev ya terket’in Fransızcası

Dünya Haberleri —

.

.

  • Ulusal Cephe Partisi milletvekili Fournas’ın Akdeniz’de kurtarılan 234 Afrikalı göçmen için sarfettiği “geri dönsünler” sözleri Fransa Parlamentosu'nda gerilim ve tartışma yarattı. 

Marine le Pen'in lideri olduğu Ulusal Cephe Partisi milletvekilinin, siyahi milletvekili Bilongo’nun konuşmasına sataşarak "Afrika'ya geri dönsünler" diye bağırması gerilim yarattı. Karşılıklı tartışmalar sonrası oturumuna ara verdi.

Ulusal Cephe Milletvekili Grégoire de Fournas, söz konusu sözleri, milletvekili Carlos Martens Bilongo konuşurken sarf etti. O sırada Bilongo, Akdeniz'de kurtarılan ve gidecek yer arayan 234 göçmenin durumu hakkında konuşuyordu.

Parlamento tartışmasında başka bir çarpıklık ise insanların doğdukları yer üzerinden yürütüldü. Avrupa merkezli basın Fransızcada ‘o ve onlar’ zamirlerinin benzer şekilde söylendiğinden kaynaklı karışıklık olduğunu ima etti. Bu sözlerin Fransa’da doğan Bilongo’u kastetmeyin Avrupa'ya gelmeye çalışan göçmenlere dönük oluğu söylemi öne çıktı.

Boyun Eğmeyen Fransa Hareketinden Milletvekili Bilongo’nun, Fransa'da doğduğunu ve bu ifadelerin "utanç verici" olduğunu söyledi. Fournas ise sözlerinin meslektaşı Bilongo'ya yönelik olmadığını, deniz yoluyla Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenlere yönelik olduğunu savundu.

Fransa Ulusal Meclisi 577 vekilden oluşuyor ve Le Pen'in partisi, Haziran'daki seçimlerde Parlamento'daki varlığını 10 kat artırarak 89 sandalyeye çıkartmıştı.

Jean-Luc Mélenchon'un liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin yanı sıra Sosyalist Parti, Komünist Parti ve Yeşiller Partisi'nin oluşturduğu NUPES (Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği) ittifakının 131 milletvekili var. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.