Yargıtay Başsavcılığı MHP'ye

Yargıtay

Yargıtay

  • Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında Kasım 2023’te suç duyurusunda bulunan ve MHP'li olduğu söylenen Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına atandı.

Cumhurbaşkanlığı kararı dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan'ın Anayasa'nın 154'üncü ve 2797 sayılı Yargıtay Kanunu'nun 30 ve 32. maddeleri gereğince, Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca gösterilen adaylar arasından ikinci olan Şentürk'ü seçtiği kaydedildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in görev süresinin dolacak olması nedeniyle, 13 Mayıs'ta Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca yapılan ve 8 adayın katıldığı seçim sonucunda, Yaşar Şimşek 86, Muhsin Şentürk 77, Hakan Yüksel 56, Mustafa Erol 33, Yusuf Kuzu ise 31 oy alarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı adayı olarak belirlenmişti.

Şentürk, eski Başkan Mehmet Akarca'nın görev süresinin dolması nedeniyle 25 Mart'ta başlayan Yargıtay Başkanlığı seçiminde de aday olmuştu. Neredeyse iki ay süren seçimin 13 Mayıs'ta yapılacak oylaması öncesinde adaylıktan çekileceğini duyurdu. Başkanlık seçiminden çekilmesinin hemen ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına aday olan Şentürk, şu açıklamayı yapmıştı: "Süreçte oluşan tıkanmanın giderilmesi ve Yargıtayımızın kurumsal itibarının korunması amacıyla Birinci Başkanlık adaylığından çekiliyorum. Yaptığım değerlendirme sonucunda 13.05.2024 tarihinde yapılacak olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçiminde aday olduğumu yüksek takdirlerinize arz eder, kıymetli desteklerinizi istirham eder, selam ve saygılarımı sunarım."

Hatırlanacağı gibi; Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Can Atalay hakkında “ihlal kararı” veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında Kasım 2023’te Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Kararda dosyanın yeniden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına sunulmasına karar verildi. Daire, oy birliğiyle aldığı kararda, Atalay’ın cezasının onanmasıyla hükmünün kesinleştiğini ve AYM’nin aldığı “hak ihlali kararına uyulmaması” gerektiğini belirtti. Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda inceleme yetkisinin bulunmadığını, hükümlü Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemlere başlanması için kararın bir örneğinin de Türkiye Meclisi Başkanlığına gönderilmesine hükmetti.

Anayasa ihlalinde ısrar

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile görüşmesinin ardından konuyla ilgili sorulara da yanıt verdi: "AKP ve MHP arasında yaşanan meselenin kendisi neyse; bir gerilim mi, bir pazarlık mı, bir karşılıklı restleşme mi? Bu bir fillerin boğuşması ama altta adaletin ezilmesi. Yapılan atama, 37 tur Papa seçimine dönen bir yüksek yargı seçiminde iki liderin görüşmesinden sonra adayın birinin çekilip başka bir makamı talep etmesi ve o adaya giden oyların nereye yönlendirileceğine ilişkin bir inanç hakimdi. Bu dayatmaya ya Yargıtay’da oy kullananlar uymadı  ya da adayı çekelim ama arkadaşlar bildiğini yapsın, dedi birileri. Yargıtay’daki sonuç Erdoğan’ın beklediği gibi olmadı ama yaptığı atama, maalesef 31 Mart’tan sonra gelişen diyalog ve normalleşme anlayışına uygun değildir. Anayasa ihlalinin sembol ismini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı atıyorsanız demek ki mevcut Anayasa’yı ihlalde ısrarcısınız. Nasıl normalleşecek bu ülke? Herkes aklını başına alsın. Huzur içinde yaşayacaksak adalete güven duymamız lazım. Mahkemeye güvenin olmadığı yerde demokrasi olmaz. Mesele fevkalade yanlıştır." ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.