Yasağa karşı dava açmalıyız 

Yurt Dışı Haberleri —

KON-MED konferansı

KON-MED konferansı

  • KON-MED konferansında konuşan MAF-DAD yöneticisi Av. Mahmut Şakar, PKK yasağına karşı tüm Avrupa’da harekete geçilmesinin önemini vurgulayarak, “Olduğumuz her yerde  yasağa karşı mahkemelere gitmeliyiz” dedi.

ERDAL BAZ/KÖLN

Almanya Kürdistanlı Topluluklar Konfederasyonu (KON-MED), Köln kentinde Pazar günü bir yıllık ara dönem konferansı gerçekleştirdi. Konferansta PKK yasağı ve İmralı tecridine karşı mücadeleyi büyütme mesajı verildi. Konferansa Almanya’daki Kürt kurumları ve yüzlerce delege katıldı. Ellerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları olan katılımcılar sık sık “Şehid Namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları attı. 

Başarmaktan başka şansımız yok

Açılış konuşmasını yapan KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, konferansın özelde Almanya genel de ise Avrupa’daki çalışmalarının önümüzdeki dönemde nasıl geçeceğini belirleyeceğini söyleyerek, “Bakur’da büyük bir faşizmin pençesinde olan halkımıza nefes aldırmamız gerekiyor. Bizim başarmak dışında bir seçeneğimiz yok. Eşbaşkanlar olarak halkımıza başaracağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

Seçilen divanın ardında Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç, siyasal süreç değerlendirmesi yaptı. 

Öcalan iyi ki var

“Ya diktatörlüğü devireceğiz ya da onun tarafından devrileceğiz” diyen HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü ise “Bu sürecin başarısı için Kürtler ve diğer halklar arasındaki ortaklaşmayı sürdürmek çok önemli. Öcalan stratejik müdahaleleriyle her zaman sürecin önünü açmış bir dehadır. HDP’yi ve HDK’yi de böyle stratejik müdahale ile yarattı ve AKP’nin bugünkü düşüşünde çok önemli bir rol oynadı” dedi. Kürkçü, AKP-MHP iktidarını Öcalan’ın bitirebileceğini belirterek, ortak mücadelenin önemine değindi.

Kürtlerin yanındayız

Alman Federal Meclisi Üyesi ve Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko da Öcalan üzerindeki tecrit ile HDP üzerindeki baskı ve tutuklamalara dikkat çekerek, “Sol Parti olarak Alman devletinin bu politikalarına karşı Kürt halkıyla beraber mücadeleyi yükselteceğiz. Avrupa’nın Kürtlere dönük bu faşizan saldırıları kabul etmemesi gerekiyor” dedi.

Av. Mahmut Şakar

Yasağa karşı durmalıyız

Uluslararası Hukuk ve Demokrasi Derneği (MAF-DAD) Yönetim Kurulu üyesi Av. Mahmut Şakar ise Almanya’daki yasakların PKK’nin faaliyetleriyle ilgili olmadığını söyleyerek, “Bu siyasal bir stratejidir. Bu haklı bir mücadeledir. Bu yüzden olduğumuz her yerde bu yasaklara karşı mailler atmalı, mahkemelere gitmeli ve PKK yasağı nedeniyle ceza alan siyasi tutsaklarla dayanışma içinde bulunmalıyız” diyerek Avrupa’nın her yerinde bu yasaklara karşı durulması gerektiğini vurguladı.

Derneklerimize sahip çıkmıyoruz

Sanatçı Hozan Cömert de “Avrupa’da milyonlarca Kürt ve yüzlerce derneğimiz var. Ancak sadece 15 bin üyemiz var. Burada Avrupalı devletlerin bize karşı tutumundan bahsediyoruz ama kurumlarımıza biz sahip çıkmıyoruz.  Derneklerimize biz sahip çıkmıyorsak devletlerden bizi tanımasını nasıl bekleriz” diye sordu. 

Sanatçı Xelîl Xemgîn ise böylesi bir süreçte sanatçıların halk ile birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Halka hizmet sanatçının görevidir” dedi.

Eşbaşkanlık görevine devam eden Engin Sever de KON-MED yönetimi adına üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini ve Kürtler ve Öcalan özgür oluncaya dek mücadeleden asla geri adım atmayacaklarını söyledi. 

 

PKK listeden çıkarılsın

Finlandiya’da hükümet ortağı Sol İttifak, PKK’nin Avrupa Birliği’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılmasını istedi.

Sol İttifak Partisi Pazar günü düzenlediği kongresinde, yeni hedefler içeren programında NATO’ya üyelik konusundaki tutumunu değiştirdi. Yeni politikaya göre Sol İttifak, NATO’ya üyelik konusunda pozisyon almayacak. Sol İttifak yetkilileri daha önceki açıklamalarında Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasına karşı çıkıyordu.

Gençlik kolları önerdi

Kongre’de Sol İttifak, PKK’nin AB’nin ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılmasını istedi. Karar, partinin gençlik kolları olan Sol Gençlik’in inisiyatifiyle alındı. 2019’daki seçimlerden bu yana 16 vekili olan Sol İttifak, Sanna Marin hükümetinde yer alıyor. 

HELSİNKİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.