Yasağa karşı dava yarın

Yurt Dışı Haberleri —

Alman polisi 12 Şubat 2019’da Mir Müzik’in binasını basarak müzik arşivi dahil her şeye el koymuştu.

Alman polisi 12 Şubat 2019’da Mir Müzik’in binasını basarak müzik arşivi dahil her şeye el koymuştu.

  • Kürtlerin Almanya’daki iki önemli kurumu Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’in kapatılmasına karşı İçişleri Bakanlığı aleyhine açılan dava yarın Federal İdare Mahkemesi’nde görülüyor. Kürtler mahkeme önünde eylemde olacak. 

Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik dönemin İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in 1 Şubat 2019 günkü yasak kararıyla kapatıldı. Bakanlık kapatmaya gerekçe olarak ise 1993 yılından bu yana Almanya’da uygulanan PKK yasağını gösterdi. Polis ise 12 Şubat 2019’da her iki kurumu basarak içerde ne bulduysa el koyarak kapıları mühürledi. Kapatılmaya karşı açılan dava ise bugün Leipzig kentinde bulunan Federal İdare Mahkemesi’nde görülüyor. Mahkeme, tek bir oturumla kararını açıklayacak. 

Türk devletini aratmıyor

Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’in avukatları Dr. Peer Stolle, Dr. Lukas Theune ve Berthold Fresenius dava başvurularında Kürt kültürünün Almanya’daki en önemli temsilcilerinin susturulmaya çalışıldığını belirterek yasağın kalkmasını talep ediyor. Her iki kurumun yıllardır Kürt kültürüne ve müziğine hizmet ettiğini, Almanya’nın bu yasağının Kürdistan’da Türk ve diğer sömürgeci devletlerin baskılarına benzediğine dikkat çeken avukatlar, el konulan kitaplar ve müzik arşivi ile CD’lerin de iade edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kürtler eylemde olacak

Kürdistanlılar ve dostları ise mahkeme binasının önünde kitlesel bir gösteri düzenleyecek. Gösteriye çok sayıda Kürt yazar, sanatçı ve müzisyen de katılarak mahkemeden Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’e karşı alınan yasak kararını kaldırmasını talep edecek. 

Anayasa işletilsin

Dava öncesinde 100’e yakın yazar, gazeteci, akademisyen, yayınevi ve medya kuruluşu da ortak açıklama yaparak Mezopotamya Yayınevi ve Mir Müzik’in hukuk mücadelesine destek verdi. Ortak deklarasyonda, “Almanya’da anayasa ile güvence altına alınan düşünce, fikir ve sanat özgürlüğünün bu ülkede yaşayan Kürtler için de geçerli olmasını talep ediyoruz” çağrısında bulunuldu.

ANF/BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.