Yasak protestoları engelleyemedi

Dünya Haberleri —

  • Rusya'daki izinsiz gösteri yasağına rağmen savaşa karşı olanlar protestolara devam ediyor. Cumartesi günü düzenlenen protestolarda yüzlerce kişi daha gözaltına alındı.

 

Rus insan hakları örgütü OVD-Info, sadece Cumartesi günü 32 kentte 724 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Protestolarda göstericilerin "Biz et parçası değiliz" sloganının yer aldığı dövizler taşıdığı görüldü. Rusya'nın ikinci büyük kenti St Petersburg'da ise AFP muhabirine konuşan bir kişi "Putin için savaşa gitmek istemiyorum" dedi. Cumartesi günü gözaltına alınanlardan bazılarına güvenlik güçleri tarafından celp kağıtlarının verildiği ve askerlik dairelerine teslim olmaları emredildiği belirtiliyor. Çarşamba akşamı yapılan protestolarda da 1300'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. 

Savaşa gitmeyene 10 yıl hapis

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 21 Eylül Çarşamba günü duyurduğu seferberlik, 300 bin erkeğin yedek kuvvet olarak askere çağrılabileceği anlamına geliyor. Bu, Rusya'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilan ettiği ilk seferberlik. Ülkede “göreve çağrıldığında askerlikten kaçanlara" yönelik cezalar ise artırıldı. Putin, Cumartesi günü imzaladığı kararnameyle askerden ya da savaşmaktan kaçanlara ya da kaçma girişiminde bulunanlara yönelik 10 yıla varan hapis cezası getirdi. Kararnameye göre de, Rus ordusunda bir yıl savaşma sözü veren herkese Rusya vatandaşlığı verilecek. Seferberlik ilanı ardından ülkeyi terk etmek isteyen Ruslar, kara sınırlarında uzun kuyruklar oluşturmuştu. Belgrad, Dubai ve İstanbul gibi kentlere uçak biletleri de astronomik fiyatlara ulaşmıştı.   MOSKOVA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.